Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe

Híreink

A drágulás miatt világszerte éhséglázadásoktól tart a FAO - 2011.01.26.

Világszerte éhséglázadások törhetnek ki az élelmiszerdrágulás miatt, és ezek veszélyeztethetik a gazdasági növekedéshez szükséges politikai stabilitást - állítja Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Szerinte a mezőgazdasági nyersanyagpiacon a következő években is magas árakra és nagy kilengésekre lehet számítani, ha "nem törődünk az egyensúlytalanság okaival".

Gabonahiány: a BTTazonnali piaci felülvizsgálatot sürget a VM-nél - 2011.01.25.

A piaci helyzet azonnali felülvizsgálatára és új gabonamérleg elkészítésére kéri a vidékfejlesztési tárcát a Baromfi Termék Tanács (BTT), mivel visszafordíthatatlan takarmányhiányos események uralkodhatnak el a gabonaszektorban - derül ki a BTT Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt leveléből. A fizikai piacról a búza gyakorlatilag eltűnt, a ma még meglévő kukoricakészletekért pedig irreális versenyfutás kezdődött - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

Dioxinügy: meghallgatja a BTT kérését az Agrármarketing Centrum - 2011.01.24.

Szerepet vállal a biztonságos magyar élelmiszerek népszerűsítésében a vidékfejlesztési tárcához tartozó Agrármarketing Centrum (AMC). A szervezet külön is foglalkozik a baromfitermékekkel, mivel a piaci szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács (BTT) a napokban forrásokat kért a vidékfejlesztési minisztertől a német dioxinbotrány kedvezőtlen hatásai miatt.

Módosultak a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylési feltételei - 2011.01.21.

Változott az agrár- és erdőgazdasági, illetve halászati termelők gázolaj jövedéki adójának visszatérítési menete - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Az évek óta meglévő melléklet helyett újat kell használni, az adóhatóság régiós postázási címei megszűntek és újra a megyei - ma már Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - kirendeltségeire kell postázni a kérelmeket.

Nyilvánosak az Új Széchenyi Terv pályázati programjai - 2011.01.20.

Letölthető az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) induló pályázatainak rövid leírását, a fejlesztéspolitikai rendszert, a támogatási rendszer változásait és a nemzeti programokat ismertető kézikönyv a http://ujszechenyiterv.gov.hu/oldalon. A kézikönyv első fejezete a fejlesztéspolitikai rendszer megújításának lépcsőfokairól szól. A második fejezet programokra lebontva tartalmazza az ÚSZT fejlesztési forrásait, a konkrét pályázati kiírások támogatandó céljait, az elnyerhető forrás összegét és mértékét, valamint a pályázat beadásának feltételeit is. A harmadik a kibővített pénzügyi eszközökről, a mikro-, kis- és középvállalkozások által is igénybe vehető forrásokról ír. A negyedik fejezet a Nemzeti Programok egyes elemeit foglalja össze, az utolsó rész pedig az ÚSZT-vel kapcsolatos tájékoztatási pontok elérhetőségeit, az ügyfélszolgálatok nyitvatartási idejét, a központi honlap, valamint az ügyfélszolgálatok elektronikus címeit tartalmazza.

A német kormány szigorúan ellenőrzi a takarmánykeverőket - 2011.01.19.

Ezentúl a német szövetségi kormány is ellenőrizheti a takarmánykeverő üzemeket, amire eddig csupán a szövetségi kormányoknak volt jogosítványuk. A német szövetségi és a tartományi kormányok illetékes miniszterei 14 pontos tervben állapodtak meg az élelmiszerbiztonság erősítése érdekében. A megállapodás szerint a jövőben a tartományi kormány által kiküldött ellenőrökhöz a szövetségi felügyeleti hatóság embere is csatlakozhat. megegyezés született arról is, hogy jelentősen növelni kell a takarmányüzemek ellenőrzésének a gyakoriságát. Az ilyen tevékenységet folytató cégnek hatósági vizsgán kell átesnie, mielőtt engedélyt kap állati takarmány előállítására. Ezentúl tilos lesz egyazon üzemen belül előállítani tápkeverékbe, illetve ipari felhasználásra szánt zsiradékokat. Szigorítani fogják az előírásokat megszegő üzemekre kiszabható büntetéseket is. A 14 pontos tervet hamarosan törvényi keretbe önti a kormány, s az még az idén a Bundestag elé kerül.

Német dioxinbotrány: kampányt indítana a fogyasztók megnyeréséért a BTT - 2011.01.18.

Sürgősséggel meg szeretné kezdeni a Baromfi Termék Tanács (BTT) a biztonságos és jó minőségi magyar baromfitermékek kommunikációját a hazai fogyasztók bizalmának megőrzéséért és a beszállítói státus megtartásáért - áll a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt BTT-levélben. Bár a magyar hatóságok a jelenlegi német dioxinbotrányt tárgyilagosan és szakszerűen kezelték, a terméktanács mégis szükségesnek tart egy intenzív, pozitív tartalmú médiakampányt a fogyasztói bizalom visszaállítására az Agrármarketing Centrum forrásainak bevonásával. A BTT levelét az alábbiakban olvashatják.

Brit összefogás a Campylobacter-szennyezettség csökkentésére - 2011.01.17.

Az angol élelmiszer-biztonsági hatóság (FSA), a brit baromfi ágazat képviselői és a legjelentősebb kiskereskedők megállapodtak abban, hogy átvizsgálják a csirkehús Campylobacter szennyezettségének csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) tájékoztatása szerint a szennyezettségnek három kategóriáját különböztetik meg: a 100 telepképző egység (TKE)/gramm alatti, a 100-1000 TKE/gramm közötti és az 1000 TKE/gramm feletti mértékű előfordulásokat.

A magyar baromfitermékek teljesen biztonságosak - 2011.01.14.

Aki teljesen biztosra akar menni, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentes terméket vásárol, az keresse a tojáson és az egyéb baromfi-termékeken is a Magyarországot jelentő HU-jelzést - ajánlja a Baromfi Termék Tanács (BTT) a németországi dioxinbotrány nyomán. A hazai termék-előállítási körülmények, a szigorú nyomon követési rendszer, és a hatóság rendszeres ellenőrzései ugyanis szinte teljesen kizárják a szennyeződés lehetőségét.

Védjegyeink

Magyar Baromfi
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat