Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Fazekas: áprilisig állatjóléti támogatások, jövő évtől nagyobb ketrecek - 2011.03.18.

Várhatóan április elejéig fizeti ki a baromfitartóknak az elmúlt évi állatjóléti támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte a parlamentben Sáringer-Kenyeres Tamás kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az igénybe vehető állatjóléti támogatásra az Európai Unió által megengedett legmagasabb összeget, 4 milliárd forintot szán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Takarmányvásárlási MFB-hitel: 5-6 milliárd a baromfiágazati szereplőknek - 2011.03.17.

Várhatóan 5-6 milliárd forinttal részesedik a baromfiszektor abból a kedvezményes forgóeszközhitelből, amelyet az állattartók takarmányvásárlásának könnyítése érdekében hirdet meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. A forrásokat előreláthatóan a baromfiágazati termelésszervező vállalatok is igénybe vehetik - derült ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) mai egyeztetésén.

Ismét felfelé indultak az európai búzaárak - 2011.03.17.

Miután kedden hat havi mélypontjára süllyedt, szerdán öt százalékot meghaladóan emelkedett az európai határidős búzaár. A piaci korrekcióval gyakorlatilag visszaállt az az árszint, ami a japán természeti katasztrófa nyomán indult eladási hullám előtt jellemezte az európai határidős búzapiacot. A malmi búza ára több mint 5 százalékkal, 10 euró felett nőtt keddhez képest, és 213-214 euró körül mozgott a párizsi Euronexten.

Kék szám helyett egyszerűsített Call Center az MVH-nál - 2011.03.16.

Egy hónapja kibővített létszámú telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A megújított Call Center jelenlegi és a korábbi működése közötti alapvető különbség, hogy az ügyfélszolgálat a beérkező hívásokat nem a központi és megyei ügyintézők között osztja meg, hanem a hívások mindig a központba érkeznek, és ha szükséges, továbbítják a kért megyei kirendeltségre. Ezzel elkerülhetőek a félreértések, és az ügyfél kérdésére biztosan a területileg illetékes szakreferens válaszolhat. Az egyszerűsített hangmenü is garantálja az egységes tájékoztatást - állítja a hivatal.

Árcsökkenést okozott a búzapiacon a japán földrengés - 2011.03.15.

Az európai piacon mértékadó párizsi árutőzsdén három és félhavi mélypontját érte el a búza szabadpiaci ára a pénteki japán földrengés miatt. Az irányadó májusi határidőre hétfőn tonnánként 215,75 euróra csökkent a malmi búza árjegyzése: ez 7,25 euróval, azaz 3,25 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróárnál. A búzaár napon belüli mélypontja 214,50 euró volt, ilyen szinten utoljára tavaly november végén volt a búza ára.

A kereskedők pontosítanák a magyar termék rendeletet - 2011.03.15.

Továbbra sem lesz egyértelmű a vásárlók számára, mi nevezhető magyar eredetnek, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi vitára bocsátott, a magyar termék meghatározására irányuló rendelettervezete válik hatályossá, ezért azt pontosítani kellene - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A magyar termék meghatározásáról szóló VM-rendelet vitára bocsátott tervezetében nincs a vásárlók igényeinek és érdekeinek megfelelően elkülönítve a magyar eredet meghatározása, mivel a külföldi alapanyagból itthon készített termék továbbra is minősíthető magyar eredetűnek - állítja az OKSZ. A különbségtétel mindössze a legalább 95 százalékban hazai alapanyagból készített élelmiszerekre terjed ki, "100 százalékban magyar" minősítéssel. Az OKSZ szerint így a vásárlók továbbra sem igazodhatnak el a minősítések rendjében, hiszen ha azt olvassák egy termékjelölésen, hogy magyar eredetű, akkor a hazai alapanyag kínálatát várják el.

Nyereségesen működik a most húszéves Tranzit-Ker - 2011.03.11.

Az európai libatenyésztésben piacvezető szerepet tölt be és a magyar víziszárnyas-tenyésztésben is az első helyen áll a debreceni Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. A húsz éve alakult cég éves szinten 15 milliárd forintos árbevételt ért el - mondta el Szabó Miklós, a cég vezérigazgatója.

Fizeti a VM az állatjóléti és az állategészségügyi támogatásokat - 2011.03.11.

A tavalyról járó baromfiágazati állatjóléti támogatásokat április 15-ig, az elmúlt évben elmaradt állategészségügyi prevenciós összegeket pedig négy-hat héten belül fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - derült ki a tegnapi termékpálya-bizottsági ülésen. A VM hozzájárult ahhoz, hogy a 15 milliárd forintos új MFB-s takarmányvásárlási hitelt a baromfipiaci integrátorszervezetek is igénybe vehessék.

Ángyán: kiszűrik azokat, akik jogtalan támogatásokat kapnak - 2011.03.11.

Kiszűri a kormány azokat, akik az agrártámogatásokat jogosulatlanul veszik igénybe - jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Bejelentése szerint az ehhez szükséges listát már összeállította a tárca. "Még mindig maffiahálózatok irányítanak, amelyek az elmúlt hatvan évben szerveződtek és telepedtek rá a mezőgazdaságra" - állította.

Kevés jutott az állattenyésztőknek a 40 százalékos termelőiár-növekedésből - 2011.03.10.

Idén januárban 39,6 százalékkal volt magasabb az agrártermékek termelői-árszintje az egy évvel korábbihoz képet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen belül viszont nagy az eltérés: a növényi termékek árszínvonala 57,6, az élő állatok és állati termékeké viszont csupán 10,5 százalékkal emelkedett.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat