Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Víziszárnyas kódex: egyetértés az ágazati szereplők között - 2011.08.19.

Egyetértenek a Baromfi Termék Tanács (BTT) által összeállított víziszárnyas-termelési állatvédelmi és állatjóléti kódex előírásaival a termékpályán működő, meghatározó baromfifeldolgozó vállalkozások - derült ki a BTT-n belül tartott egyeztetéseken. A társaságok további együttműködést javasoltak annak érdekében, hogy a kódex termelésre vonatkozó paramétereit pontosítani lehessen.

Keretszerződést kötött a Visonka és az UB Merchants - 2011.08.19.

Keretszerződést kötött a Visonka Takarmánykeverő Szolgáltató és Kereskedelmi Nyrt. az alapanyag forgalmazó UB Merchants Kft.-vel - tette közzé a Visonka a BÉT hivatalos honlapján. A szerződés értelmében a Visonka december 31-éig az idei első félévet meghaladó mértékű ipari keveréktakarmány megrendelésre számít az UB Merchants Kft.-től.

Mégis szerepelhetnek a libamájból készült termékek az Anugán - A BTT sikerként értékeli a pozitív döntést - 2011.08.18.

Mégis engedélyezi a Kölnmesse GmbH rendezvényszervező cég, hogy a hízott liba- és kacsamájból készített termékek megjelenhessenek az őszi kölni Anuga élelmiszer-ipari kiállításon. A Baromfi Termék Tanács (BTT) a rendezvényszervező társaság pozítív állásfoglalását sikerként értékeli. Ugyanakkor a Kölnmesse a "hízott máj" kifejetést továbbra sem szerepelteti árukatalógusában, ezért a francia hivatásos libamájtermelők szervezete (CIFOG) vizsgálja az ebből fakadó jogi következményeket.

Kukorica helyett más alapanyagokból készítenének bioetanolt az USA-ban - 2011.08.18.

A kukoricából készülő bioüzemanyag előállítása helyett olyan kezdeményezéseket finanszírozna az amerikai kormány, mint például etanol előállítása faaprítékból vagy a mezőgazdasági növények emberi fogyasztásra alkalmatlan részeiből. A bioüzemanyagok következő generációjának előállítását ösztönző programra 510 millió dollárt tervezett az amerikai kormány.

Állatjóléti támogatások: augusztus 31. az igénylési határidő - 2011.08.17.

Még két hétig, vagyis augusztus 31-ig nyújthatják be a baromfitermelők első és második negyedéves kérelmeiket az idei állatjóléti támogatásokra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). Az ágazati szereplők összesen 4 milliárd forinthoz juthatnak. A támogatások eléréséhez az idén új tartalmú szakmai ellenőrzési lapot kell beküldeni ellenjegyzésre a BTT-hez.

Értékben nőtt, mennyiségben csökkent a hazai élelmiszer-kereskedelem - 2011.08.17.

Értékben három százalékkal nőtt, mennyiségben viszont 2 százalékkal csökkent a hazai élelmiszer-kereskedelem második negyedéves forgalma - közölte a Nielsen piackutató intézet. A közlemény szerint a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai 5 százalékkal emelkedtek a második negyedévben a tavalyi hasonló periódushoz viszonyítva.

Júniusban több mint 35 százalékkal drágultak az agrártermékek - 2011.08.16.

Összesen 35,3 százalékkal volt magasabb júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek árszínvonala 46,7, az élő állatok és állati termékeké 15 százalékkal emelkedett. Az idén január-júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 41,4, a növényi termékek ára 56,6, az élő állatok és állati termékeké 15,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 15,5 százalékkal voltak magasabbak.

Ősszel foglalkozhat a parlament az új agrár-kárenyhítési törvénnyel - 2011.08.15.

A jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-jétől új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A tervezet várhatósan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrár-kárenyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben résztvevők bázisát.

Vita az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásáról - 2011.08.15.

Befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen - a táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok erről szóló vitáját az European Heart Journal szaklap foglalta össze. Egyes nézetek szerint az egészségtelen ételek adóztatásával azokra raknak többletterhet, akik alig tudnak ennivalóra költeni.

GMO-botrány: 8,5 ezer hektárt érintenek a növénymegsemmisítési intézkedések - 2011.08.12.

Mintegy 4500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve további 4000 hektár körüli pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a budapesti Sziget fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. Közvetlenül mintegy 225 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése, míg a pufferzónában megsemmisített kukorica további 2500 termelőt.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat