Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Júniusban több mint 35 százalékkal drágultak az agrártermékek - 2011.08.16.

Összesen 35,3 százalékkal volt magasabb júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek árszínvonala 46,7, az élő állatok és állati termékeké 15 százalékkal emelkedett. Az idén január-júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 41,4, a növényi termékek ára 56,6, az élő állatok és állati termékeké 15,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 15,5 százalékkal voltak magasabbak.

Ősszel foglalkozhat a parlament az új agrár-kárenyhítési törvénnyel - 2011.08.15.

A jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-jétől új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A tervezet várhatósan szeptemberben kerül a parlament elé az új agrár-kárenyhítési törvény, amely szélesíti a kárenyhítési rendszerben résztvevők bázisát.

Vita az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásáról - 2011.08.15.

Befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen - a táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok erről szóló vitáját az European Heart Journal szaklap foglalta össze. Egyes nézetek szerint az egészségtelen ételek adóztatásával azokra raknak többletterhet, akik alig tudnak ennivalóra költeni.

GMO-botrány: 8,5 ezer hektárt érintenek a növénymegsemmisítési intézkedések - 2011.08.12.

Mintegy 4500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve további 4000 hektár körüli pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés - jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a budapesti Sziget fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. Közvetlenül mintegy 225 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése, míg a pufferzónában megsemmisített kukorica további 2500 termelőt.

Nyolcmillió tonnánál is több lehet az idei kukoricatermés - 2011.08.10.

Őszi búzából 3,9 millió tonna, kukoricából 8,1 millió tonna termés várható idén az előzetes becslések szerint -közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A gazdálkodók a kukoricát várhatóan 1,224 millió hektárról takaríthatják be.

Az MVH felméri, mennyire elégedettek az ügyfelek - 2011.08.09.

Ügyfélmegelégedettség-felméréssel igyekszik megismerni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy idei munkájáról milyen vélemény alakult ki az agrárpiaci szereplők körében. Az MVH a felmérés elvégzésével a CONSACT Minőségfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft-t bíztuk meg, amely feldolgozza és értékeli az beérkezett válaszokat.

Gazdatiltakozás a kaposvári labor bezárása miatt - 2011.08.08.

Bezárt a kaposvári akkreditált laboratórium, ezentúl Hódmezővásárhelyen vizsgálják a somogyi zöldség- és gyümölcsmintákat - írta a Magyar Hírlap A termelőknek így százötven-kétszáz kilométerre kell elszállítaniuk a mintákat, ami több szempontból is aggályos. A gazdák tiltakoznak, szakemberek szerint pedig mielőbb felül kell vizsgálni a döntést, hogy ne maradjon vizsgálat nélkül a zöldség- és gyümölcságazat.

Növénytermesztést és állattenyésztést is tanulnak a közmunkások - 2011.08.05.

Egy évig a növénytermesztés, majd egy évig az állattenyésztés fortélyait tanulják, és alapfokú képesítést is szereznek a közmunkások - jelentette ki Papp Károly, a belügyi tárca közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára. Papp szerint az egyik célja a most kezdődő közmunkaprogramoknak, hogy megfelelő képzés után a foglalkoztatottak olyan javakat termeljenek, amelyeket fel lehet használni a helyi közétkeztetésben.

Szünetel a termelés a peremartoni műtrágyagyárban - 2011.08.05.

Nyolcvan dolgozó munkahelyét szűntette meg augusztus 1-től a Peremartoni Fertilizers Kft., ezzel egyben befejeződött annak a komplex műtrágyának a gyártása is, amelyet Magyarországon kizárólag itt állítottak elő - mondta Kepli Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője a gyártelep ipari parkjának bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján. A gyár igazgatója szerint ugyanakkor "csak" hatvan dolgozót küldtek el, és a jelenlegi helyzetben csak veszteségesen lehetne műtrágyát gyártani.

Lassult a búza betakarítása a csapadékos időjárás miatt - 2011.08.03.

A termés 90-95 százalékát már betakarították, befejeződött a búza aratása Szabolcsban, de például Békésben az eső miatt megtorpant a betakarítás, és még sok hektáron lábon áll a termés Győr-Moson-Sopron megyében is - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ha szárazabbra fordul az idő, várhatóan már ezen a héten befejeződik a búza aratása. A termelők már azon gondolkodnak, mikor és mennyiért adják el a kenyérnek valót.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat