Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Az arányosabb teherviseléssel indokolja a VM az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - 2011.10.27.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői között arányosabb legyen a teherviselés - írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az elképzelést ért, közelmúltbeli bírálatokra reagálva. A fennálló rendszerben például a kereskedelem olyan szektor, amely - miközben a hatóság jelentős erőforrásait köti le -, nem járul hozzá az ellenőrzés költségeihez.

A közepes jövedelműek körében nőhet leginkább a baromfifogyasztás - 2011.10.27.

A közepes jövedelműek körében növekszik majd leginkább a baromfi- és a tojásfogyasztás 2050-ig - derült ki az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) közelmúltbeli közgyűlésén elhangzott prognózisokból. A közép-kelet-európai régióban Magyarország, Románia és Szerbia is versenyképes baromfiexportőrré válhat.

Elviselhetetlen pluszkiadást okozna az új élelmiszerfelügyeleti díj - állítja a MOSZ - 2011.10.26.

Új élelmiszerfelügyeleti díj kivetését készíti elő a kormány - állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A szervezet szerint az intézkedéssel megkettőződne az élelmiszerbiztonsági díjak fizetési jogcíme, és az állattenyésztési költségek meghaladnák az elviselhetőség határát. A jogilag vitatható és erkölcsileg vállalhatatlan elképzelés diszkriminatív módon tenne különbséget a gazdasági szereplők között - szögezi le a MOSZ.

Hatásosak és piacbővüléshez vezethetnek a hazai szalmonellamentesítési programok - 2011.10.26.

Évek óta sikeresen folynak a hazai baromfiágazatban a különböző szalmonellagyérítési programok - állapította meg a tojás közelmúltbeli világnapján Bakos Nóra szalmonella szakértő. A házityúkok tenyész- és tojóállományaiban, illetve a brojler- és a pulykatermelésben is sikerült határidő előtt teljesíteni az uniós előírásokat. A szakértő szerint a tojás miatti szalmonellás ételfertőzések számának csökkenésével erősödik a fogyasztó bizalom, és ezzel egyre kedvezőbb piaci helyzet alakulhat ki a gazdálkodók számára.

Két héttel tovább tart a vita a fagyasztott húsokról - 2011.10.25.

Két héttel meghosszabbítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje. A konzultáció - amely eredetileg október 24-én fejeződött volna be - november 7-ig tart.

Glattfelder Béla: EB-eljárás indulhat több tagország ellen a kötelező ketreccserék miatt - 2011.10.25.

Eljárást indíthat az Európai Bizottság (EB) azon tagállamok ellen, amelyek nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek a tojótyúkok hagyományos ketreceinek 2012. január elsejéig esedékes cseréjével kapcsolatban - jelentette ki Glattfelder Béla, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője a közelmúltbeli tojásvilágnapon tartott előadásában. Megítélése szerint az uniós és a magyar baromfitermelésre különös veszélyt jelentenek az EU-Ukrajna és az EU-Mercosur országok közötti liberalizációs tárgyalások.

Tollat, ludat, tojást és tenyésztési szakembereket "importálnak" a kínaiak - 2011.10.24.

A kínai tőke öt éven belül meg tudná menteni a magyar gazdaságot, ezért nem csak a kínaiaknak kell bennünket komolyan venni, hanem nekünk is a kínaiakat - mondta Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója. A világ leggyorsabban fejlődő gazdaságával hazánk igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, és ennek első, leginkább kézelfoghatóbb jele, hogy a kínaiak Magyarországról nem csak tollat, hanem tojást, ludat, sőt tenyésztési szakembert is "importálnak".

Állatjóléti szabályozás születhet a pulykaágazatban is - 2011.10.24.

Európai szintű állatjóléti szabályozás készül a pulykaágazatban is - határozta el a közelmúltban az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) pulykaszekciója. A testület döntött arról is, hogy a pulykatermeléssel összefüggő állategészségügyi gondok kezelésére új munkabizottságot hoz létre, amely november 27-én tartja első ülését. A megbeszélésen a Magyar Pulykaszövetség intézőbizottsága is képviselteti magát.

Baromfiudvar és galambdúc: élménygazdaságot hoznak létre Keszthelyen - 2011.10.21.

Baromfiudvar, galambdúc, fűszerkert és szőlőültetvény is nyitva áll majd a látogatók előtt a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban, ahol több mint 192 millió forintos támogatással élménygazdaságot és látványtárat alakítanak ki. A történelmi bemutató területen a hagyományos fajtákat és gazdálkodást kívánják bemutatni.

Baromfihús-import: az AVEC szerint azonos jelölés és értelmezés kell - 2011.10.21.

Azonos jelölésre és értelmezésre van szükség azokkal a baromfihúsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban, amelyek a különböző szabadkereskedelmi megállapodások alapján, illetve a harmadik országból érkeznek az uniós piacra - állapította meg közelmúltbeli közgyűlésén az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC). A szervezet szerint pontosan meg kell határozni, mit jelent a "húskészítmény" és a "feldolgozott húskészítmény" fogalma.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat