Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Változik az élelmiszerek uniós jelölése - középpontban a fogyasztók - 2011.11.24.

Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca szerint a magyar európai uniós soros elnökség egyik jelentős sikerét az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás képezi.

Az állattenyésztés is felelős az állkapocs- és foghíjgondokért? - 2011.11.23.

A modern ember állkapocs- és foghíjproblémái valószínűleg a földműves életmód következményei. Brit kutatók szerint az állkapocs azt követően rövidült meg és szélesedett ki, hogy az ember átállt a földművelő és állattenyésztő életmódra.

Ángyán József szerint jön a földkódex - 2011.11.22.

Földkódexet állít össze két-három törvény formájában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és az elképzelések hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek - jelentette ki Ángyán József, a VM államtitkára. A kormány a külföldiek földvásárlását tiltó, 2014-ig tartó magyar moratóriumot a földviszonyok rendezésére kívánja felhasználni. Magyar Zoltán jobbikos képviselő az állami földbérleteknél a kis és közepes családi vállalkozások prioritását szorgalmazta a nagy tőkés társaságokkal szemben.

Tojáshiány a hazai piacon, a ketreccsere a jövő évtől tovább ronthat a helyzeten - 2011.11.21.

Egyelőre csak a kereskedők és a felvásárlók szembesültek azzal, hogy nincs elég tojás a magyar piacon, és a hiányzó mennyiséget ezúttal az euró árfolyama miatt importtal sem sikerül pótolni - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szakemberek szerint a jövő évtől a tojóketreceknél életbe lépő szigorítás miatt egyhamar nem fog javulni a helyzet.

Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a BTT a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben - 2011.11.21.

Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez a Baromfi Termék Tanács (BTT) a fővárosi székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány törvénysértő tevékenysége miatt. A BTT szerint az NM működése nem felel meg az alapítványokkal szemben támasztott törvényi követelményeknek, mivel sem közérdekűnek, sem közhasznúnak nem tekinthető. A NM nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, hanem valótlan tartalmú propagandával a hazai baromfitermelők és a kiváló minőségű magyar baromfitermékek lejáratására törekszik idehaza és az uniós országokban egyaránt.

Vonulásukhoz nincs szükségük edzésre a vadludaknak - 2011.11.18.

Míg a maratoni futóknak fel kell építeniük kondíciójukat, mielőtt képesek lennének hosszú távok teljesítésére, a vonuló madaraknak ilyen alapozásra - úgy tűnik - nincs szükségük - ezt derítette ki apácaludak vizsgálatával egy nemzetközi kutatócsapat. Az apácaludak minden ősszel 2500 kilométert tesznek meg a Spitzbergákon található költőterületeiktől Skócia délnyugati részén fekvő telelőhelyeikig.

Az időjárás dönti el, jövőre nőhet-e a mezőgazdaság GDP-szerepe - 2011.11.17.

Alapvetően az időjáráson múlik, hogy jövőre megismételhető-e a mezőgazdaság erőteljes hozzájárulása a GDP-hez. A kilátások mindenesetre nem biztatóak: a tervezettnél 10 százalékkal kisebb területen vetett őszi repce kevesebb, mint fele telelhet át, a többi az őszi aszály miatt ki sem kelt, az pedig megjósolhatatlan, hogy az egymillió hektáron vetett őszi búzából mennyi kel ki.

Hét hónapos átmeneti időszakot nyújtana az Európai Bizottság a ketreccserékhez - 2011.11.16.

Hét hónapos átmeneti időszakot javasol az Európai Bizottság (EB) azoknak a baromfitartóknak, akik nem tudnak felkészülni arra, hogy tojótyúkjaikat 2012. január elsejétől az új uniós előírások szerinti ketrecekben tartsák. Az EB szerint ugyanakkor a nem megfelelő ketrecekben tartott szárnyasok tojásait csak ipari feldolgozásra lehetne eladni, Magyarország viszont azt tartaná kívánatosnak, ha a tojásokat továbbra is értékesíteni lehetne étkezési célokra is.

A tojás a legsokoldalúbb élelmiszer - Tények és számok a táplálkozási tulajdonságokról és a hazai piacról - 2011.11.16.

Nincs még egy olyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a tojás. Tökéletes a tápértéke, és ezt csúcsminőségű fehérjetartalma, illetve a benne lévő sokféle vitamin és ásványi anyag bizonyítja. Fehérjéje annyira kiváló, hogy a tudomány gyakran a tojás fehérjéhez méri az egyéb élelmiszerek fehérjéjét. Adatok, tények és információk a hazai tojáságazatról, a tojás táplálkozásban betöltött szerepéről.

Gördülékenyebbé válhat a magyar-kínai agrárkereskedelem - 2011.11.15.

Jó esély van arra, hogy a kergemarhakór-mentes Magyarország szállítson elsők között ismét marhahúst a kínai piacra - hangsúlyozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára kínai tárgyalássorozata után. Magyarország mentes a szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) néven ismert betegségektől, ezért Kína hamarosan zöld utat ad a magyar marhahúsexportnak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat