Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Az ÉFOSZ szerint egyértelműen elhibázott a "hamburgeradó" ötlete - 2011.06.02.

Elhibázottnak és a magyar gazdaság érdekeivel ellentétesnek tartja a népegészségügyi termékdíj - azaz az élelmiszeripari különadó - bevezetésének koncepcióját az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). A hamburgeradó néven ismertté vált új adó egyéb hátrányai mellett a kisadókra jellemző magas ellenőrzési és adminisztrációs költségek miatt nem biztosítaná az elvárt bevételt a központi költségvetés számára - állítja az érdekképviselet.

Sárvári Derzsy Napok: hiányoznak a hazai tudáscentrumok - 2011.06.01.

Minél hamarabb létre kell hozni azokat a tudáscentrumokat, amelyek képesek lesznek a ma hiányzó szakmai alapok megteremtésére - hangsúlyozza Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, aki előadást tart a június 2-3-i sárvári Derzsy Napokon. Az európai megítélés szerint a hazai tudásszint ma is alacsony és korszerűtlen, a munkaerő pedig nehezen motiválható - állapítja meg.

Tovább tart a vidékstratégia társadalmi vitája - 2011.06.01.

Június 17-ig meghosszabbította a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a nemzeti vidékstratégiáról szóló társadalmi vita lezárásának eredeti, május 31-i határidejét - jelentette be a tárca. A 2010-ig szóló agrár-, élelmiszer-, környezet- és vidékstratégiai vitaanyagra mintegy 200 véleményt küldtek be eddig, és folyamatosan érkeznek be az újabb javaslatok.

Csökkent az európai búzaár a várható orosz export hírére - 2011.06.01.

Az Európában meghatározó párizsi gabonatőzsdén több mint hét euróval, azaz három százalékot meghaladó mértékben 243 euróra esett egy tonna búza ára arra a hírre, hogy Oroszországban megszűnik a gabonaexport tilalma. Az orosz gabonaszövetség elnökének előrejelzése szerint Oroszország az idén 15-20 millió tonna gabonát exportálhat abban az esetben, ha az idei termés eléri a 85-90 millió tonnát.

Gabonapiac: júliustól visszavonja az exportstopot Oroszország - 2011.05.30.

Oroszország július 1-jétől visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Az embargót eredetileg az elmúlt év december 31-éig rendelték el, de később meghosszabbították 2011. június 30-áig azzal, hogy csak akkor lehet majd visszavonni, amikor már láthatóvá válik, mennyi gabona terem idén, vagyis 2011 szeptemberében.

Agrárkamarai törvény: hét szervezet közös levelet írt a vidékfejlesztési miniszternek - 2011.05.27.

Levélben tájékoztatták együttes álláspontjukról Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert a meghatározó agrárágazati szervezetek az új agrárkamarai törvény tervezetével kapcsolatban. Az érdekképviseletek maximum 20 ezer forintban állapítanák meg az éves agrárkamarai tagdíj mértékét a Vidékfejlesztési Minisztérium jelenlegi törvénytervezetében szereplő, 100 millió forintos bruttó árbevételen felüli, sávos fizetési követelmények helyett. Elképzelhető, hogy a VM felülvizsgálja az eddigi elképzeléseket és a törvényi koncepciót - szemben az eredeti tervekkel - csak ősszel terjeszti a kormány, illetve a parlament elé.

Kevesebb búzát, több kukoricát jósol a Nemzetközi Gabonatanács - 2011.05.27.

A korábbi becslésnél ötmillió tonnával kevesebb, 667 millió tonna búza betakarítása várható a 2011/2012-es idényben - ismertette előrejelzését a Nemzetközi Gabonatanács (IGC). A pesszimista várakozás oka, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is kedvezőtlenül alakul az időjárás a vetés szempontjából.

Magyar-osztrák együttműködés: Baromfi Kiválósági Központot hoznak létre - 2011.05.26.

Hároméves együttműködési megállapodást kötött a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem és a Pannon Egyetem Georgikon Kara - jelentették be az együttműködő felek. A világ egyik vezető állatorvos-tudományi egyeteme és a magyar agrár-felsőoktatási intézmény létrehozza a Baromfi Kiválósági Központot, a projekt révén pedig az élelmiszerbiztonságban - például a szalmonellafertőzések visszaszorításában - érhetnek el javulást.

Gabonapiac: Oroszország júliustól megszüntetheti az exportstopot - 2011.05.25.

Oroszország júliustól várhatóan feloldja a tavaly elrendelt gabonaexport tilalmat. Az Interfax orosz hírügynökség szerint bár végleges döntés még nem született, 90 százalék a valószínűsége annak, hogy július elejétől megszűnik a korlátozás.

Sok ellenőrzés és hosszadalmas ügyintézés az MVH-nál - panaszkodnak a gazdák - 2011.05.24.

Nagyon sok az ellenőrzés, amit az állattartók kapnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) - panaszolta a Tolnai Népújság beszámolója szerint a felsőnánai Bognár Ferenc a Nemzeti Vidékstratégiát ismertető szekszárdi rendezvényen. Állítása szerint egy-egy ellenőrzés után az ügyintézés hosszadalmas, így a kifizetéssel állandóan csúszásban van a hivatal.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat