Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Híreink

Támogatást ígért a VM az abrakfogyasztó ágazatoknak - 2011.03.22.

Az abrakfogyasztó állattenyésztési ágazatok válsághelyzetének megoldására az agrárkormányzat már eddig is számos intézkedést tett - állította az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára. Az állattenyésztés támogatására mintegy 47 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

Terménypiac: több százmilliós csalás miatt nyomoz a rendőrség - 2011.03.21.

Több százmillió forintos kárt okozott egy négytagú, Tolna megyéhez köthető és azonos tulajdonosi körű cégcsoport azzal, hogy országszerte értékesített és vásárolt nagy mennyiségű terményt, de a szerződésben foglaltakat részben vagy egyáltalán nem teljesítette - jelentette be a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK). A rendőrség csalás ügyében indított nyomozást, és további sértetteket keres.

A VM 5 százalékra csökkentené a baromfitermékek áfáját - 2011.03.18.

Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat. A minisztérium elsősorban a válságban lévő sertés- és baromfiágazat termékeinek áfáját csökkentené. A második tervezet e termékkört kiegészítené a kenyérrel és a tejjel, a harmadik pedig a tojással és az étolajjal. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint az áfacsökkentés kifehérítené a gazdaságot és megakadályozná a fogyasztáscsökkenést.

Fazekas: áprilisig állatjóléti támogatások, jövő évtől nagyobb ketrecek - 2011.03.18.

Várhatóan április elejéig fizeti ki a baromfitartóknak az elmúlt évi állatjóléti támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte a parlamentben Sáringer-Kenyeres Tamás kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az igénybe vehető állatjóléti támogatásra az Európai Unió által megengedett legmagasabb összeget, 4 milliárd forintot szán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Takarmányvásárlási MFB-hitel: 5-6 milliárd a baromfiágazati szereplőknek - 2011.03.17.

Várhatóan 5-6 milliárd forinttal részesedik a baromfiszektor abból a kedvezményes forgóeszközhitelből, amelyet az állattartók takarmányvásárlásának könnyítése érdekében hirdet meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. A forrásokat előreláthatóan a baromfiágazati termelésszervező vállalatok is igénybe vehetik - derült ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) mai egyeztetésén.

Ismét felfelé indultak az európai búzaárak - 2011.03.17.

Miután kedden hat havi mélypontjára süllyedt, szerdán öt százalékot meghaladóan emelkedett az európai határidős búzaár. A piaci korrekcióval gyakorlatilag visszaállt az az árszint, ami a japán természeti katasztrófa nyomán indult eladási hullám előtt jellemezte az európai határidős búzapiacot. A malmi búza ára több mint 5 százalékkal, 10 euró felett nőtt keddhez képest, és 213-214 euró körül mozgott a párizsi Euronexten.

Kék szám helyett egyszerűsített Call Center az MVH-nál - 2011.03.16.

Egy hónapja kibővített létszámú telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A megújított Call Center jelenlegi és a korábbi működése közötti alapvető különbség, hogy az ügyfélszolgálat a beérkező hívásokat nem a központi és megyei ügyintézők között osztja meg, hanem a hívások mindig a központba érkeznek, és ha szükséges, továbbítják a kért megyei kirendeltségre. Ezzel elkerülhetőek a félreértések, és az ügyfél kérdésére biztosan a területileg illetékes szakreferens válaszolhat. Az egyszerűsített hangmenü is garantálja az egységes tájékoztatást - állítja a hivatal.

Árcsökkenést okozott a búzapiacon a japán földrengés - 2011.03.15.

Az európai piacon mértékadó párizsi árutőzsdén három és félhavi mélypontját érte el a búza szabadpiaci ára a pénteki japán földrengés miatt. Az irányadó májusi határidőre hétfőn tonnánként 215,75 euróra csökkent a malmi búza árjegyzése: ez 7,25 euróval, azaz 3,25 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróárnál. A búzaár napon belüli mélypontja 214,50 euró volt, ilyen szinten utoljára tavaly november végén volt a búza ára.

A kereskedők pontosítanák a magyar termék rendeletet - 2011.03.15.

Továbbra sem lesz egyértelmű a vásárlók számára, mi nevezhető magyar eredetnek, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi vitára bocsátott, a magyar termék meghatározására irányuló rendelettervezete válik hatályossá, ezért azt pontosítani kellene - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A magyar termék meghatározásáról szóló VM-rendelet vitára bocsátott tervezetében nincs a vásárlók igényeinek és érdekeinek megfelelően elkülönítve a magyar eredet meghatározása, mivel a külföldi alapanyagból itthon készített termék továbbra is minősíthető magyar eredetűnek - állítja az OKSZ. A különbségtétel mindössze a legalább 95 százalékban hazai alapanyagból készített élelmiszerekre terjed ki, "100 százalékban magyar" minősítéssel. Az OKSZ szerint így a vásárlók továbbra sem igazodhatnak el a minősítések rendjében, hiszen ha azt olvassák egy termékjelölésen, hogy magyar eredetű, akkor a hazai alapanyag kínálatát várják el.

Nyereségesen működik a most húszéves Tranzit-Ker - 2011.03.11.

Az európai libatenyésztésben piacvezető szerepet tölt be és a magyar víziszárnyas-tenyésztésben is az első helyen áll a debreceni Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. A húsz éve alakult cég éves szinten 15 milliárd forintos árbevételt ért el - mondta el Szabó Miklós, a cég vezérigazgatója.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat