Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Az élelmiszeripari termelés is nőtt májusban

2018. július 6., 09:42

Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az áprilisi 7,8 százalékos növekedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 3,8 százalékra gyorsult az előző havi 2,9 százalékról - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,9 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a nyers és a kiigazított adatok között az eltérést az okozza, hogy idén májusban egy munkanappal kevesebb volt, mint tavaly. Az idei viszonylag alacsony növekedési arányban bázishatás is közrejátszott, miután tavaly májusban kiemelkedő, 9,1 százalékos volt a növekedés. A meghatározó súlyú ágazatok közül az élelmiszeriparban is nőtt a termelés.

A munkanappal kiigazított adatokat nézve az elmúlt 12 hónap mindegyikében nőtt a termelés, azonban az idén májusihoz hasonlóan a legkisebb, 0,4 százalékos tavaly júliusban volt a bővülés. A legerőteljesebben, 8,1 százalékkal tavaly októberben nőtt az ipari termelés.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat