Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Dél-afrikai védővám, EU-MERCOSUR tárgyalások: Erdős Norbert kérdései a bizottsághoz

2017. október 6., 12:56

Írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz Erdős Norbert néppárti képviselő az Európai Unió és a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) közötti tárgyalásokkal, illetve az európai baromfihúsokra kivetett dél-afrikai védővámmal kapcsolatban. A képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács (BTT) hívta fel arra, hogy mindkét téma komoly feszültséget gerjeszthet az uniós és a magyar baromfipiacon.

Nyugtalanító hírek érkeznek arról, hogy az EU a tárgyalások részeként nagylelkű vámmentes kvótákat kíván nyújtani a MERCOSUR számára – rögzíti az Európai Bizottságnak címzett kérdésében Erdős Norbert. Szerinte különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes, ezért a vámmentes vámkontingensek nagyságáról, illetve a humánegészségügyi és a piaci kockázatokról vár választ a bizottságtól.

A néppárti képviselő másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vezetett be az unióból származó baromfihúsokra. A vám életbe léptetése óta az uniós baromfiszektor heti egymillió eurónyi veszteséget szenved. Kérdésével a képviselő azt kívánja tisztázni, milyen lépéseket tesz a bizottság annak érdekében, hogy Dél-Afrika a vámot visszavonja?

Az EU-MERCOSUR tárgyalásokkal kapcsolatban benyújtott kérdés itt tekinthető meg.

A dél-afrikai vámproblémák miatti kérdés innen tölthető le.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat