Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Jobb jövedelmi helyzetben a háztartások

2018. december 3., 09:32

Tovább javult a háztartások jövedelmi helyzete 2017-ben, ezzel párhuzamosan azonban a fogyasztási kiadásaik is emelkedtek - közölte a most publikált adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 644 ezer forint volt, 9,3 százalékkal magasabb, mint az előző évben, a nettó jövedelem pedig 1 millió 300 ezer forintot tett ki, ami 8,4 százalékkal haladta meg az egy esztendővel korábbit. A reáljövedelem 5,9 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. A módszertan szerint a háztartások jövedelme három fő tényezőből áll össze: munkajövedelmekből, társadalmi jövedelmekből - például nyugdíjak, szociális támogatások - és egyéb - például vagyonból származó - jövedelmekből.

Megfigyelhető, hogy 2010 óta a háztartások összes jövedelmének egyre nagyobb hányada származik munkából: 2017-ben a munkajövedelmek aránya már 72 százalékot tett ki, míg a társadalmi jövedelmeké 26 százalékra csökkent. A jövedelmi egyenlőtlenségek kissé nőttek, így Magyarország "közepesen egyenlőtlennek" számít Európában. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata a teljes lakosság 19,6 százalékát érintette, 1 millió 887 ezer embert. Erőteljes volt a csökkenés, hiszen 2016-ban még 25,6 százalékos arányt tapasztaltak.

Élelmiszerekre és alkoholmentes italokra 273 ezer, lakásfenntartásra és háztartási energiára 221,6 ezer, közlekedésre és szállításra pedig 128,8 ezer forintot fordítottak az emberek éves szinten átlagosan fejenként. Ez volt a három legjelentősebb tétel.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat