Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Jobban alakult a vártnál a külkereskedelmi áruforgalom

2018. március 12., 09:25

A várakozásokat meghaladta a külkereskedelmi áruforgalom januári többlete, és az aktívum ebben az évben is elmarad ugyan az előző évitől, de a csökkenés kisebb lesz a tavalyinál, ezzel a GDP növekedésére gyakorolt fékező hatása is mérséklődik - közölték piaci elemzők az MTI-vel azt követően, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a januári külkereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint januárban a kivitel euróban számolt értéke 10,1 százalékkal, az importé 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi többlet 113 millió euróval 676 millió euróra nőtt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint januárban a robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a dübörgő európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése. Az idén a külkereskedelmi többlet mintegy 200 millió euróval 7,88 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 8,082 milliárd euróról, ami 1,643 milliárd euróval kevesebb lett az előző évinél. Az első hónapban bővülő külkereskedelmi többlet arra utal, hogy az erős belső kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, így a GDP növekedési üteme idén akár 4,5 százalékra is gyorsulhat - tette hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kommentárjában kifejtette: a KSH által közzétett külkereskedelmi többlet januárban 676 millió eurót tett ki, ami alacsonyabb lett az Erste által várt 740 millió eurónál, de jelentősen meghaladta a Bloomberg  felmérésében kialakult 501 millió eurós konszenzust.

A 2018-as kilátásokról közölte: az ország főbb exportpiacainak kedvező konjunkturális kilátásai támogatják az export bővülését, azonban ezzel párhuzamosan a fogyasztás és a beruházások élénkülése is folytatódik, amelyeknek importvonzata magas. Emiatt várakozásuk szerint a következő hónapokban az import növekedési üteme várhatóan ismét meghaladja majd az exportét, azaz ennek fordítottját, ami januárban volt, átmenetinek gondolják.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat