Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Kis Miklós Zsolt: az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot

2018. február 9., 09:11

A kis- és a közepes birtokokat állítja középpontba a kormány agrárpolitikája - - jelentette ki Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára egy zalaszentlászlói fórumon. Szerint az áfacsökkentések – amelyek a baromfiágazatot is érintették – visszaszorítják a feketegazdaságot.

A földforgalmi törvénnyel sikerült megakadályozni, hogy a termőföld jelentős része külföldi kézbe kerüljön – szögezte le az MTI szerint Kis Miklós Zsolt. Az állami földhaszonbérleti formát felváltotta a Földet a gazdáknak! program, amelynek révén mintegy 200 ezer hektárnyi birtok került 30 ezer mezőgazdasági vállalkozás tulajdonába.

Az államtitkár szerint A támogatások területén is olyan változások történtek, amelyek a kis- és közepes birtokok erősítését szolgálták. Az 1200 hektár fölötti nagygazdaságok területalapú támogatásait elvonták, a nagyüzemeket a beruházási támogatásokban is korlátozták, ez utóbbinak köszönhetően a források 80 százaléka jutott a kis- és közepes gazdaságoknak.

A baromfi, a tojás, a sertés, a szarvasmarha és a tej áfájának csökkentése nagymértékben hozzájárult a feketegazdaság visszaszorításához, a fogyasztás növekedéséhez. Mindez annak révén volt megvalósítható, hogy a hazai költségvetés olyan helyzetben van, hogy évente több 10 milliárd forintot hagyhat az ágazatnál - hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarország kiállt a GMO-mentes mezőgazdaságért, ami nemcsak "lelki, egészségügyi", hanem piaci kérdés is, hiszen globálisan egyre keresettebbek az ilyen termékek. A hazai kereslet is bővült, országszerte 287 új termelői piac jött létre, de továbbiak támogatási pályázatairól is hamarosan döntés születik.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat