Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Kritizálják a számvevők a tervezett KAP-költségvetést

2018. július 12., 09:10

Az Európai Számvevőszék szerint az unió új költségvetésében még nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a hozzáadott értéknek. Egyúttal nehezményezte a közös agrárpolitikát (KAP) és a vidékfejlesztést befolyásoló tételeket is.

A szervezet újonnan közzétett tájékoztatója szerint az Európai Bizottság által a 2021 és 2027 közötti időszakra javasolt uniós költségvetésben nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a hozzáadott értéknek. A számvevők kedvezően értékelik, hogy a többéves pénzügyi keret (TPK) nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a váratlan események kezelésére. A számvevők arra is figyelmeztetnek azonban, hogy a kiadási területek közötti prioritási sorrend megváltozását a javaslat nem mindig fejti ki egyértelműen és azt az uniós kiadási programok hozzáadott értékére vonatkozó bizottsági értékelések közzétett eredményei sem támasztják alá.

Az uniós hozzáadott értéket a kiadásokkal kapcsolatos bizottsági reform egyik vezérelveként határozták meg – nyilatkozta Jan Gregor, a tájékoztatóért felelős számvevőszéki tag. A kiadási programok uniós hozzáadott értékét vizsgáló bizottsági értékelések azonban nem adnak világos magyarázatot, illetve indokolást a Bizottság javaslataira.

Az EB mind a költségvetés prioritásaira, mind a szerkezetére nézve változásokat javasol. Az Európai Számvevőszék szerint a finanszírozási összeg egyetlen fejezet esetében („Természeti erőforrások és környezet”) csökken, mégpedig 63 milliárd euróval, ami az uniós források 15%-os csökkenését jelent a közös agrárpolitikára nézve, ugyanakkor a bizottság a tagállamok által a vidékfejlesztési programokhoz nyújtott társfinanszírozás szintjének növelését javasolja. Máshol a testület az átfogó finanszírozási összeg 115 milliárd eurós növelését javasolja, amelyből 52 milliárd euró új forrásokból származna.

A számvevők a költségvetési javaslattal kapcsolatban időzítési problémákra is felhívják a figyelmet. Véleményük szerint ugyanis az uniós fellépések stratégiai keretei és a hozzájuk rendelt célkitűzések átfedésben vannak egymással, illetve nincsenek időben összehangolva. Az „Európa 2020” stratégia már az új többéves pénzügyi keret indulása előtt véget ér, új uniós stratégiai célokról azonban nem született döntés.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat