Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Mercosur-egyezmény: veszélyt jelenthet a baromfiszektorra is

2018. február 9., 09:17

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező baromfiimportot is.

Hosszas előkészítés után hamarosan létrejöhet az elvi megállapodás az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről. A Magyar Idők cikke szerint az egyezmény jelen formája nagyban sérti az uniós mezőgazdasági termelők, köztük a magyar gazdák érdekeit is.

Egyes számítások szerint a kereskedelmi megállapodás az Európai Unió mezőgazdaságnak több mint hétmilliárd eurós veszteséget okozna. A múlt héten Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelezte, hogy a magyar kormány nem támogatja az egyezményt, mivel az súlyosan sérti az agrárgazdaság érdekeit. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a végső szavazáson Magyarország megvétózza-e a szerződést, nem adott egyértelmű választ a tárcavezető.

Néhány hete a Copa-Cogeca is kérte az Európai Bizottságot, hogy a kereskedelmi tárgyalások során a jelenleg érvényes ajánlatukban foglaltakat ne emelje tovább. A szerveztet az importvámok fenntartását tartja kívánatosnak annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a belső piacon a túlkínálat és biztosítva legyenek az egyenlő feltételek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szempontból is aggályosnak tartja a tárgyalások menetét. A NAK szerint a Mercosur-csoportból származó termékeket nem lehet egy lapon említeni a közösségben megtermelt árukkal. A környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabályozás terén óriásiak a különbségek. Míg az EU termelőinek a szigorú szabályok betartása jelentős többletköltséget okoz, a szabadosabb latin-amerikai piac szereplői jóval olcsóbban tudják előállítani termékeiket.

A kamara szerint, ha ezek az áruk bekerülnek az EU piacára, tönkretehetik az uniós gazdákat és feldolgozókat, ami rövid időn belül kiszolgáltatott helyzetet teremtene, és veszélybe sodorná az unió és hazánk élelmiszer-ellátását is. Az élelmiszer-biztonsági kockázatot jól példázza a múlt év tavaszán kirobbant brazil húsbotrány, amely során a hatóságok burgonyát, kartondoboz-maradványokat, sőt szalmonellával fertőzött húst is találtak a feldolgozók szállítmányaiban.

A tervezett megállapodásban részletesen meg kell határozni azokat a követelményeket és biztosítékokat, amelyek garantálják, hogy csak a szigorú uniós szabályozásnak megfelelő termékek érkezhetnek be az EU-ba – érvel a kamara. A NAK is egyetért a Copa-Cogeca álláspontjával, amely szerint minimálisra kell csökkenteni az EU-ba irányuló cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot. Ezekből a termékekből már jelenleg is hatalmas mennyiség érkezik az unióba, a megállapodás tervezete pedig nem nyújt ellentételezést más agrár-élelmiszeripari termékek esetében.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat