Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Mezőgazdasági munkavédelmi ajánlást bocsátott közre az Európai Bizottság

2019. július 5., 09:19

A mezőgazdasági tevékenység az egyik legveszélyesebb a többi foglalkozási típushoz képest, ezért az Európai Bizottság nem kötelező érvényű munkavédelmi ajánlást adott ki az ágazati szereplőknek.

A bizottsági dokumentum szerint szinte minden munkavégzés közben bekövetkező baleset előfordulhat az agrárium területén – írja a Magyar Nemzet. Ezek közül a leggyakoribbak a közlekedési balesetek, beleértve a gázolást vagy a mezőgépek felborulását. Ezt követően az esés egy fáról vagy tetőről okozza a legtöbb halálos kimenetelű munkabalesetet a mezőgazdaságban. Szintén gyakori a mozgó tárgyak, például farönkök által okozott ütés. Az sem ritka, hogy a fulladás okozza a szerencsétlenséget, egyebek mellett a víztározó vagy a trágyatartály idézhet elő ilyen balesetet.

Az állattartók sincsenek nagyobb biztonságban: a haszonállatok megtámadhatják a gazdát, vagy különböző emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek. Mindemellé a mezőgazdasági termelőket természetesen nem kímélik a más ágazatokban is előforduló esetek sem, beleértve az áramütést vagy a gépek által okozott baleseteket.

A bizottság kiadványa ezeknek az eseteknek az elkerülésére részletesen kifejti azokat a lépéseket, amelyekkel csökkenthető a kockázat. Az érintetteknek ugyanakkor el kell végezniük a tevékenységhez kapcsolódó kockázatértékelést, a jogszabályok ismeretével pedig jelentősen csökkenthető a balesetek száma. Emellett a kiadvány javaslatot tesz a kockázatcsökkentés érdekében arra, hogy a munkafolyamatot részletesen tervezzék meg az agrárium szereplői, s a veszélyekre az alkalmazottak figyelmét is hívják fel. Emellett számukra is biztosítani kell a megfelelő védőfelszerelést, a kötelező pihenőidőket, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavállalók egészségi állapotának megőrzésére, ha kánikulában dolgoznak – tartalmazza a munkavédelmi ajánlás.

A megelőzés mellett hangsúlyos szerepe lehet a megfelelő berendezésnek is arra az esetre, ha mégis bekövetkezne valamilyen katasztrófa, ­például egy tűzeset.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat