Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Nagy István: nem csökkenhet az uniós agrárbüdzsé

2019. július 9., 14:12

A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni – erősítette meg a magyar álláspontot Nagy István agrárminiszter Bábolnán, ahol hat ország részvételével első ízben rendezték meg a Közép-európai Agrárkamarák találkozóját. A tárcavezető szerint az uniós költségvetést minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is.

A közép-európai országoknak közös a múltja, közösösek a problémái és az érdekei, ezért együtt kell fellépniük annak érdekében, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést nyújtson a gazdák számára, és minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára – szögezte le Nagy István. Mindezt  a klímaváltozás megelőzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével kell elérni – tette hozzá.

Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés legyen, illetve megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá. Ez a három szempont alapvetően összefügg: hiába vannak ugyanis megfelelő szakpolitikai eszközök, ha közben jelentősen csökkennek a források, vagy ha az új támogatáselosztási modell nem eredményez majd a gyakorlatban könnyen végrehajtható, egyszerű szabályozást. Nagy István szerint legalább ugyanilyen fontos, hogy olyan működőképes, pénzügyi kockázatok nélküli kifizetési szabályokat fogadjanak el, amelyeken keresztül a lehető legegyszerűbben tudják eljuttatni a támogatásokat a gazdákhoz.

Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke kifejtette, hogy az agrárkamarák egyetértenek abban, hogy az EU, és a dél-amerikai országok között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény mind a gazdák, mind a fogyasztók számára rendkívül előnytelen. Az ellenőrizetlen forrásból származó, hormonkezelt és szójával etetett haszonállatok húsának importálása tarthatatlan, hiszen az is szembemegy a klímatudatos mezőgazdasági termelés eszményével, hogy hatalmas esőerdőket irtanak ki a termőterületek növelése érdekében.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat