Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Ne kapjanak nagyobb importkvótát a Mercosur-országok

2018. február 13., 12:47

Veszélyt jelentenek az uniós piacra azok a szabadkereskedelmi tárgyalások, amelyek az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok - Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay és Venezuela – között folynak. Az Európai Baromfifeldolgozók és –kereskedők Szövetsége (Avec) nem támogatja, hogy a Mercosur-országok nagyobb uniós importkvótát kapjanak.

Az EU és a Mercosur-országok közötti tárgyalások egyik tétje, hogy az érintett országok – elsősorban Brazília - nagyobb importkvótát kaphatnak-e – állapítja meg közleményében az Avec. A szervezet 2016-os adatai szerint harmadik országokból az EU-ba összesen 895 ezer tonna baromfihús érkezett, amelyből 500 ezer tonna Brazíliából származott.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az unióban elfogyasztott csirkemell 25 százalékát harmadik országokban állították elő. Minden egyes importált csirkemell eggyel kevesebb uniós csirke termelését tette szükségessé, ez pedig EU-s munkahelyeket sodorhat veszélybe – húzta alá az érdekképviselet.

Az uniós baromfitermelőknek komoly állatjóléti, élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelniük, és e szabályozás jó minőséget garantál a fogyasztók. A harmadik országok termelőinek viszont nem kell ilyen követelményeket teljesíteniük, ezért az Avec szerint elfogadhatatlan, hogy a Mercosur-tárgyalásokon az érintett országok nagyobb uniós importkontingenseket kapjanak. A nemrég kirobbanti brazil húsbotrány is rávilágított arra, hogy az ottani termelők mekkora hiányosságokkal küzdenek a szigorú uniós standardokhoz képest  – állapítja meg az Avec.

Az angol nyelvű teljes közlemény itt olvasható el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat