Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Nőttek tavaly az agrárberuházások

2019. március 5., 09:49

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai. Az Agrárminisztérium szerint ez a Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági jövedelmezőség növekedésének és a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhető.

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után – változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővültek. A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben. A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult.

A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai. Ezen belül állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban. Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését.

Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak bővülése 2019-ben is folytatódik. Ezt a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönözheti.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat