Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Növelni kell a tagállami befizetéseket Nagy-Britannia kilépése miatt

2018. január 11., 09:39

Nagy-Britannia távozásával 12-14 milliárd euró éves bevétel esik ki az Európai Unió költségvetéséből, ezért az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem (GNI) jelenlegi nagyjából 1 százalékos hozzájárulását a jövőben legalább 1,1 vagy 1,2 százalékra kell emelni - jelentette ki Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés bizottsági megbeszélés után.

Az egyik legnagyobb nettó befizető ország kilépését követően jelentkező költségvetési hiányt az uniós bizottság elképzelése szerint nem hitelek révén, hanem főként tagállami befizetésekből kell pótolni, a maradék pedig megszorításokból, illetve más programokra szánt pénzek átcsoportosításból lesz fedezhető. A brit kilépés okozta bevételkiesés mellett olyan új politikák többletfinanszírozására is számtani kell majd, mint a közös védelmi politika, biztonság, migráció, amelyekre a jelenlegi hétéves periódusban kevesebb pénz jutott.

Günther Oettinger szerint a bizottság a hiányzó pénzek pótlására saját erőforrásokat mozgatna meg, ezért újabb adók bevezetést is javasolni fogja. Ilyen lenne az úgynevezett műanyagadó, amely arra sarkallja majd Európát, hogy többek között a tengerek védelme érdekében visszaszorítsa a műanyaghasználatot. Emellett a jelenleg nemzeti bevételnek számító európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerből származó összegeket is az uniós költségvetésbe sorolnák, mivel a bizottság véleménye szerint a klímavédelem közös uniós politikán alapul.

Az unió költségvetése négy fontos téma, a biztonság, a gazdasági fejlődés és versenyképesség, a szolidaritás és a fenntarthatóság köré épül. A tagállamoknak ennek megvalósíthatósága érdekében bizonyos megszorításokat el kell majd fogadniuk, amelyek főként a közös agrárpolitikát és a kohéziós pénzeket érintik - fejtette ki. A források megnyirbálása azonban – húzta alá - nem érheti el a 15 százalékot sem. Ugyanakkor az EU költségvetése továbbra is a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre és az innovációra kíván fókuszálni, miközben az elkövetkező évtized legfontosabb kihívásaival is foglalkozik majd: a digitális forradalommal, a globalizációval, az éghajlatváltozással, valamint a migrációval, a védelemmel és a biztonsággal.

A kiadások hatékonyságát is megvizsgálják, mivel el szeretnék érni, hogy minden uniós kezdeményezés megtérüljön és hosszú távon is hozzon eredményeket. Az uniós programokra és kezdeményezésekre egységes szabálykönyvet hoznak létre, amelyek egyebek mellett megakadályozzák a korrupciót és csalást, illetve növelik az átláthatóságot.

Günther Oettinger közölte, az uniós bizottság májusban nyújtja be a következő hétéves költségvetési ciklusról szóló javaslatát, amelyet intenzív megbeszélések előznek meg és nyilvános konzultációk egészítenek ki azért, hogy minden elköltött euró a lehető legtöbb hozzáadott értéket biztosítsa az európaiak számára.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat