Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Polgári kezdeményezés az élelmiszerbiztonságért

2018. szeptember 20., 09:35

Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság egy polgári kezdeményezést, amely lépéseket sürget az élelmiszerpiaci csalások ellen. Ahhoz azonban, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, egy éven belül egymillió támogató aláírást kell gyűjteni legalább hét különböző tagállamból.

Az „Egyél eredetit! Leplezd le az ételed!” elnevezésű polgári kezdeményezés célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszerterméknél, illetve az, hogy biztosítsák a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő jogát. Az Európai Bizottság biztosi testülete most úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz az élelmiszerminőség javítását célzó kezdeményezést, amely a csalások megelőzését sürgeti – közölte az uniós bizottság.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés ugyanakkor csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat