Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Tojás Világnap: legyen a tojás menő iskolai muníció!

2018. október 9., 15:58

„Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!” – hangzik a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének felhívása az idén 20. alkalommal ünnepelt Tojás Világnapon. A hagyományosan október második péntekére eső, és több mint 40 országban ünnepelt világnap alkalmából a hazai tojástermelőket tömörítő szövetség szakértőkkel együtt a gyermekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira javasol megoldást.

Ha a gyerek jót eszik, az agya is jobban pörög!

Az iskoláskorú gyermekek több mint fele nem minden nap reggelizik, és egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra - derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Pedig a tanuláshoz, az órái koncentrációhoz és a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli.

Egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (például tojás+magos kifli+friss zöldség) olyan fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyermeknek és felnőttnek is a nap első részére. Az otthoni tojásos reggelik mellett szól az is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66 százaléka elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten a hazai ételeket kedveli.

tojás11

Egy iskoláskorú gyermek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma körülbelül 300-450 kcal. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például egy főtt tojásos magos zsemle egy közepes paprikával és 2 deciliter gyümölcsteával mintegy 289 kcal-t tartalmaz, tápanyagtartalma pedig a következő: fehérje 14 gramm, zsír 13 gramm, szénhidrát 29 gramm, rost 5 gramm. Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energiából 326 kcal-t, fehérjéből 4 grammot, zsírból15 grammot, szénhidrátból 43 grammot, rostból 2 grammot tartalmaz. Egy iskolás gyerek napi energia- és tápanyagigénye, amelyből a reggeli körülbelül 20-25 százalékot tesz ki a következő: energia 1700-2600 kcal, fehérje 60-100 gramm, zsír 50-90 gramm, szénhidrát 230-360 gramm, rost 20-25 gramm.

Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha még sincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is - mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője. Legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír-, illetve sótartalmú kekszek és snackek helyett – teszi hozzá.

A tartalmas reggelit fogyasztó gyermekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését. A tojás fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma kiegészítve rostdús kenyérfélével, zöldséggel és folyadékkal, teljes értékű napindító egy gyerek szervezetének. Egészséges és tápláló reggelit jelent például a pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, egy darab lágytojással, kígyóuborkával, gyümölcsteával.

tojás10

Megvan a megoldás: egyszerű, gyors, tojásos reggelik vagy csomagolható tízóraik!

Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes tojásos variációkat készítünk reggelire - hangsúlyozta Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje. Ha nem jut idő erre, be is férnek egy gyerek uzsonnás dobozába és egy szünet alatt megehetők tízóraira. Magos Zoltán a következő tojásos reggeli recepteket ajánlja anyukáknak, nagymamáknak, illetve már önállóan reggelit készítő iskolásoknak és persze felnőtteknek is: tojásos-zöldséges tortilla tekercs, baconos tojásos „lepényszendvics”, egyszerű tükörtojásos-sajtos szendvics, klasszikus spanyol tortilla.

Tökéletes táplálék

A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része (őseink is gyűjtögették a madárfészkekből), tápanyag-összetétele pedig valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. Negyvenféle fehérjét, 18-féle aminosavat tartalmaz, amelyekből 9 esszenciális.

A tojás fehérje- és vitaminbombának is betudható, mivel fehérjetartalma 6,7 gramm, és az A, a D, az E, a B1, a B2, a B5, a B6, a B9 és a B12 vitaminok is megtalálhatók benne. Mikroelemekben (vas, cink, réz, mangán, jód, szelén, kalcium, foszfor és kálium) szintén rendkívül gazdag, és optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat is. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen e létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. A D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

tojás9

Újra nő a tojásfogyasztás

A tojásfogyasztás az elmúlt években nőtt - emelte ki Budai Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökhelyettese, aki a huszadik éve ünnepelt Tojás Világnapja alkalmából tett összehasonlításokat. Míg a fogyasztás 2013-ban 214 darab volt fejenként egy évre vetítve, ez a szám most 234 darab. A teljes lakosság öt évvel ezelőtt összesen 2,11 milliárd darab tojást fogyasztott el évente, míg 2017-ben összesen 2,3 milliárdot. Jó hír, hogy a tojást évtizedekig övező tévhitek mára eloszlottak, és a tojás - mint táplálék - teljesértékűségéhez nem fér kétség –állapította meg Budai Zoltán.

Az ágazat is ösztönzi a fogyasztást

A termelés is a fogyasztást támogatja, így a legfrissebb adatok szerint évente 1,1-1,3 milliárd tojást termelünk, amely nagyüzemből (regisztrált termelésből) származik. Öt évvel ezelőtt a hazai tojástermelés 862 millió darab rúgott.

Folyamatosan törekszünk az import visszaszorítására, ez jelenleg a fogyasztás kb. 20-22 százalékát teszi ki – tette hozzá Budai Zoltán, aki arra is rámutatott, hogy az ágazat továbbra is érzi a 2017-es tojásáfa-csökkentés kedvező hatását, amely mind a termelőt, mind a fogyasztót is segítette. Az elmúlt időszak termelési adatait, versenyképességét pozitívan befolyásolták a plusz ágazati támogatások, amelyeket továbbra is meg kell tartani.

A Tojásszövetség szerint a következő időszak egyik feladata és kihívása e támogatások megtartása, uniós notifikációja, valamint az optimális termelési-technológiai arányok megteremtése. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a közeljövőben felmérjék a fogyasztói döntések hátterét, vagyis, hogy mi alapján vesznek a hazai vásárlók tojásokat. Az ágazat célja, hogy megfeleljen a valós fogyasztói elvárásoknak. A felmérés, mint első pillér, ezt a célt szolgálja majd.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat