Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank.

Szeretem a pulykát! - Hálaadásnapi játék

A Magyar Pulykaszövetség hivatalos Facebook oldala, a Szeretem a pulykát oldal 2015. november 26-ig futó játékában minden az oldalt lájkoló pulykahús-rajongó részt vehet.

A játék célja, hogy a Csíki Sándor gasztroblogger által elkészített hálaadásnapi pulykasült mintájára a játékban résztvevő versenyző elkészítse saját hálaadásnapi pulykaételét!

A játékban kizárólag pulykahús ételből készült hálaadásnapi főétellel lehet részt venni, az alábbiakat pedig különösen fontosnak tartjuk a nevezés során:

  • Lehetőség szerint egész pulykasülttel vegyen részt a játékban!
  • Fontos a megfelelő minőségű fotó: azaz nagy felbontású, részlet gazdagon, oldalról és felülről fényképezett, világos ételfotókat várunk!

A játék időtartama: 2015. november 9. – 2015. november 25. éjfél.

Mit kell tenned, ha játszani szeretnél?

  1. Látogasd meg és lájkold a Szeretem a pulykát Facebook oldalt (https://www.facebook.com/szeretemapulykat)
  2. Regisztrálj, azaz töltsd ki a játék regisztrációs űrlapját
  3. Főzd/süsd meg a saját hálaadásnapi pulyka főételedet
  4. Fotózd le a főművet
  5. Töltsd fel a fotót a Szeretem a pulykát Facebook játék-oldalán
  6. Buzdítsd ismerőseidet, hogy szavazzanak Rád smile01

Jó tanácsok, hüvelykujj szabályok Csíki Sándortól:

  1. A konyhában mindig legyen rend és tisztaság smile01
  2. Fontos, hogy egy éjszakát 6%-os sóoldatban álljon a pulykahús.
  3. Mindig szárazra kell törölni a húst!
  4. Zöldfűszereket bátran használjunk.
  5. A töltelék bármi lehet, ami feldobja a húst, ám arra ügyeljünk, hogy megfelelő állagú legyen (se túl folyós, se túl száraz).
  6. Sütés előtt érdemes a pulyka bőre alá vajat tenni.
  7. Érdemes kenni sütés közben a pulyka bőrét, hogy szép színe legyen, ami persze az ízét is feldobja.
  8. A sütőtálcára a hús mellé tegyünk zöldségeket, gyümölcsöket, csodás ízkombinációk jönnek létre smile01
  9. Ne csak a főzésre, sütésre, a tálalásra is ügyeljünk: bátran használjuk fantáziánkat, hogy minél ínycsiklandóbb legyen az étel a tálalás által is - díszítsünk, dekoráljunk!
  10. Fontos a megfelelő sütési hőmérséklet: már a sütő melegítése alatt rakjuk a sütőbe a töltött pulykánkat, a sütő alsó harmadába. 250 fokig melegítsük a sütőt, ha ezt a hőmérsékletet elérte, vegyük le 180 fokra, és ezen a hőmérsékleten süssük meg a húst – letakarva lazán alufóliával. Ha kész, hagyjuk 5-10 percet pihenni.

Hálaadásnapi pulykasült recept, ahogy Csíki Sándor készíti – a Magyar Pulykaszövetség ajánlásával

A hálaadási pulykasült hozzávalói:

  • 1 db egész konyhakész bébi pulyka (kb. 4-5 kg-os elég egy 4 fős családnak). Ezt egy éjszakára 6%-os sóoldatba rakjuk (6%-os sóoldat készítése: 1 liter vízben oldjunk fel 6 dkg sót. Annyi víz kell, ami ellepi a pulykánkat).
  • tölteléknek gyakorlatilag bármi használható, most egy egyszerűbbet ajánlunk:
    • 4-5 szem burgonya
    • pár szám hagyma
    • petrezselyemgyökér
    • szárított kenyérkocka
    • zöld fűszerek: friss petrezselyem, zsálya, snidling, kakukkfű
    • parmezán sajt
    • só, bors
    • csillagánizs (elhagyható)
    • vaj a töltelék elkészítéséhez és a sütéshez
    • ÉS: ehhez a töltelékhez használhatunk egzotikus gyümölcsöket is, pl. friss fügét, amelyet felvágva a töltelék főzése közben adunk hozzá.

Első fázis: sós vízben áztatjuk az egész pulykát. Ha kivettük a sós oldatból fontos, hogy szárazra töröljük.

Második fázis: a töltelék elkészítése.

A töltelék elkészítés: hagymát megtisztítjuk és szálasra vágjuk. Burgonyát megtisztítjuk és vízben megfőzzük. Előmelegítjük a serpenyőt, vajat dobunk bele és ebbe kerül a hagyma. Elég hosszú ideig, szinte dinszteljük a hagymát – már-már hagymalekvárt készítünk. A gyökeret szintén ebbe rakjuk, amit előtte megtisztítunk és apró kockára vágunk. A hagyma és gyökér után hozzáadjuk a szárított kenyérkockákat is. Fűszerezzük, és lassan tegyük félre. A közben megfőtt burgonyát ebbe törjük bele – kis burgonya lét is adhatunk hozzá. Kóstoljuk meg akkor is, amikor már kissé kihűlt, mert hidegen mást mutatnak az ízek.

Harmadik fázis: a pulyka megtöltése.

A megszárítgatott pulyka hasüregét megsózzuk (túl sok nem kell, mert a töltelékünkben már van só). Rakhatunk bele olyan fűszernövényt is, amit eddig nem használtunk, pl. csillagánizs egészben – ezt is rakjuk a pulyka hasüregébe. Ezután töltsük meg a hasüreget a kihűlt töltelékünkkel. A bőrt óvatosan válasszuk el a melle húsától és rakjunk a bőr alá kis vajat: ettől még szebb lesz sütés után a pulykánk. Végezetül zárjuk be hústűvel a nyílást, és kötözzük össze a combokat is.

Negyedik fázis: a sütés.

A sütés közben a pulyka bőrének kenésére ajánljuk összekeverni (mindenből egy kevés, ízlés szerint):

  • méz (hársmézet használatunk, de bármilyen más is megfelelő)
  • ecet
  • olaj
  • cayenne bors.

Sütés:

  • a sütő alsó harmadába tegyük a tálcát
  • kis vizet rakjunk bele, a pulyka alá, kis olajat a húsra
  • mellével felfelé rakjuk a húst a tálcára
  • a sütőt felmelegítjük 250 fokra, ha ezt elérte, akkor 180 fokra csökkentjük és ezen sütjük a pulykát
  • ha a 180 fokot elérte és kicsit megsült, akkor alufóliával lazán lefedjük
  • sütés közben gyümölcsöket is rakhatunk a tálcára, és ezekkel együtt süthetjük a pulykát
  • sütés közben a tálcába lévő lével is locsolhatjuk

Meddig süssük? Az általános vélekedés szerint fél kg-onként 15 perc sütési idővel érdemes számolni, ha töltelék is van benne, akkor hosszabb idő kell, de egyszerűbb módszer és tudományosabb is, ha használunk maghőmérőt: 70 fokos belső hőmérsékletnél már késznek tekinthetjük a sültet.

Sütés után hagyjuk 5-10 percet pihentetni a kész pulykasültet, ez idő alatt készüljünk a díszítéssel smile01

Jó étvágyat kívánunk!

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat