Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Agrárszempontból is fontos: gyorsuló infláció Németországban

2018. november 5., 09:11

Hat és fél éves csúcsra gyorsult októberben a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban, ami újabb érv amellett, hogy az Európai Központi Bank folytassa a gazdaságélénkítő intézkedések fokozatos kivezetésének politikáját.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) októberben 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt, összhangban az elemzői várakozásokkal. Szeptemberben a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,2 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal nőtt.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal, szeptemberhez képest pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az éves áremelkedés mértéke 2008 szeptembere óta nem volt ilyen magas, akkor 2,8 százalékot mértek. Elemzők lassabb ütemre, 2,4 százalékra, illetve 0,1 százalékra számítottak októberről. Szeptemberben éves szinten 2,3 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az inflációt főleg az üzemanyagok és a fűtőolajok drágulása húzta felfelé, ezek ára éves szinten 8,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek 1,9 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,8 százalékkal drágultak októberben.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank monetáris politikájára. Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Az EKB kormányzótanácsa múlt heti ülésén a várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján, és megerősítette, hogy tovább halad a példátlan gazdaságélénkítő intézkedések kivezetésének útján. A tanácskozás után Mario Draghi EKB-elnök kifejtette: bár az utóbbi hónapokban az euróövezet gazdaságának teljesítménye gyengébb volt a vártnál, de nem annyira, hogy aláássa a növekedésbe és inflációs nyomások erősödésébe vetett bizalmat, így nem változik az eddigi forgatókönyv.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat