Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Infláció: emelkedtek az MNB-mutatók

2018. augusztus 9., 09:27

Júliusban emelkedtek az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott, jegybank által számított mutatók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a KSH adatközlése után megjelent elemzés kiemelte, hogy az infláció 0,3 százalékpontos júliusi emelkedését az üzemanyagok és az iparcikkek árindexének növekedése magyarázza.

Az értékelés emlékeztet arra, hogy a júniusi inflációs jelentés prognózisa szerint az infláció az olajár-emelkedés hatására átmenetileg enyhén meghaladja a 3 százalékot, ugyanakkor 2019 közepére éri el fenntarthatóan a 3 százalékos célt.

Az MNB számításai szerint az indirekt adóktól megtisztított maginfláció mutatója harmadik hónapja emelkedik és tavaly szeptember óta a legmagasabb szintet érte el 2,4 százalékon. A keresletérzékeny termékek inflációja júliusban már ötödik hónapja emelkedett, de szintén tavaly augusztus óta először ugrott egyszerre 0,2 százalékpontot, amivel 2,3 százalékra emelkedett. A ritkán változó árú termékek inflációja 0,3 százalékponttal 2,7 százalékosra ugrott júliusban.

Júliusban emelkedett az üzemanyagok hozzájárulása inflációhoz, míg az élelmiszerek és a keresletérzékeny termékek az előző hónaphoz hasonló mértékben befolyásolták az infláció alakulását - állapították meg a jegybank szakértői.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest emelkedtek. Az áremelkedést főként az új személygépkocsik árának emelkedése magyarázza. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

Júliusban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek. Az árak emelkedését elsősorban a belföldi üdülés árának emelkedése magyarázza. A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai egyaránt emelkedtek júliusban. Az áremelkedést elsősorban a feldolgozott hústermékek, a tej és tejtermékek, illetve a friss zöldség- és gyümölcsárak növekedésével magyaráz az MNB.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat