Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Kereskedelmi vita az USA és az EU között

2018. március 8., 10:27

Az Európai Unió (EU) kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető. Az EU retorzióként importvámot vezethet be egyes USA-beli élelmiszerekre is.

"Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei (...) A protekcionizmus soha nem jelenthet választ" - szögezte le Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos az Európai Bizottság heti ülése után. A tervezett amerikai importvámokat Donald Trump elnök nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta, de az EU-nak komoly kételyei vannak erre vonatkozóan. "Nem értjük, hogyan jelenthetne az Európai Unió és számos NATO-szövetséges veszélyt az Egyesült Államok nemzetbiztonságára" – tette hozzá a biztos.

Ha nem tudják meggyőzni az Egyesült Államokat, és Donald  Trump beváltja az ígéreteit, a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fognak fordulni, importvámokat vetnek ki bizonyos amerikai árukra és védintézkedéseket vezetnek be, hogy megóvják az uniót a nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. A brüsszeli testület összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján mintegy 2,83 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot, amennyiben az Egyesült Államok valóban 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtja az importból származó acélt és alumíniumot.

Sajtójelentések szerint a bizottság szükség esetén importvámot vezetne be egyebek mellett bizonyos mezőgazdasági termékekre is. A tervezett uniós lépések összesen mintegy tavaly 951 millió euró értékű amerikai élelmiszerterméket érintenének.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat