Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Magyarország kezdeményezte az állatjóléti támogatás meghosszabbítását

2018. május 14., 15:14

Áprilisban kezdeményezte a kormány, hogy 2019-től is fenn lehessen tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását – derül ki abból az előadásból, amelyet az agrártárca készített a május 10-én megrendezett Baromfi Világnap alkalmából. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is.

Az állatjóléti támogatás célja a baromfi ágazatban az állatjóléti többlet kötelezettségvállalások ellentételezése a gazdák számára – derül ki a Czerván György államtitkár nevével fémjelzett előadásból. Az Európai Bizottság (EB) korábbi jóváhagyó határozata 2018. december végéig engedélyezte e támogatási forma fenntartását.

Magyarország az állatjóléti támogatást 2019-től is alkalmazná, ezért április elején benyújtotta javaslatát az EB-nek. A kormány kérte, hogy a bizottság a programot 2019-2025-re hosszabbítsa meg változatlan jogcímek, feltételek és eljárásrend mellett, a támogatási éves keretösszeget pedig a mostani 12 milliárdról 14,5 milliárdra emelnénk.

Az agrártárca az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tyúk-, a liba-, a kacsa- és a pulyka tenyészállományok állatjóléti támogatására 2015-ben jelentett be támogatási programot a Baromfi Termék Tanács javaslata alapján. Az Európai Bizottság 2015. januárban 1,2516 milliárd forint támogatási keretösszeggel fogadta el a programot. A támogatás keresztféléves, a kifizetés a tárgyévet követően történik. Tagállami hatáskörben 2016/17 évre 1,4 milliárd forintra növelve a keretet Magyarország 1,354 milliárd forintot fizetett ki a termelőknek.

Az előadás teljes szövege itt tekinthető meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat