Baromfi Termék Tanács
Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Takarmánydráguláshoz és jövedelem-csökkenéshez vezet a baromfiágazatban a KAP-os zöldítés - állítja az AVEC

2012. január 17., 14:52

Jelentősen növelhetik a takarmányköltségeket a 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitika (KAP) zöldítési elképzelései, ezért komoly negatív hatást fejthetnek ki a baromfi- és a sertéstermelésben - fogalmazta meg aggályait Dacian Ciolos uniós agrárbiztosnak írt levelében az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC). Jan Odink, az AVEC elnöke a "borús kilátások" miatt személyes egyeztetési lehetőséget kért az agrárbiztostól.

Különösen sújthatják az abrakfogyasztó ágazatokat - így a baromfi- és a sertéstermelést - a 2014-2020-ra tervezett új Közös Agrárpolitika (KAP) zöldítési intézkedései - állapítja meg Dacian Ciolosnak küldött levelében az AVEC. Az e területen tevékenykedő vállalkozásoknak és gazdaságoknak várhatóan magasabb költségekkel kell szembenézniük, miközben jövedelmük drasztikusan csökkenhet.

A szervezet szerint az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a baromfi- és a sertéságazatban a legnagyobb negatív hatást a takarmányárak növekedése fejtheti ki. Az áremelkedést elsősorban a zöldítés részeként kilátásba helyezett vetésforgó-alkalmazás és az ökológiai megfontolások miatti földterület-kivonás idézheti elő. Ugyanakkor az intézkedések negatív hatásai nem csak a takarmányárak miatt okozhatnak gondot, hanem problémát jelenthetnek a takarmánykészletek szempontjából is, illetve - például a részbeni önellátáshoz szükséges takarmánymennyiségek esetében - nehezíthetik a vállalkozásszintű konkrét tervezést is.

A baromfihús-termelés rendkívül integrált ágazatnak számít, amely érzékeny minden változásra - húzza alá az AVEC. A szervezet ennek kapcsán leszögezi: a tervezett intézkedések miatt azonnali takarmányköltség-növekedések végeredményben magasabb élelmiszerárakhoz vezetnek. Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatóságának (DG AGRI) számításai az abrakfogyasztó gazdaságoknál 10-26 százalékos bevételkiesést vetítenek előre attól függően, mennyire "környezetbarát" a termelés. A csökkenést a "zöldítés", illetve az ahhoz hasonló intézkedések válthatják ki - szögezi le az AVEC.

Az érdekképviselet szerint a várható intézkedések és az egyéb kötelező európai normák - például az állatjólétre, a GMO-szabályozásra és az állatifehérje-mentességre vonatkozó feltételek - együttesen is jelentősen befolyásolják a fogyasztói árakat, ezért komoly szociális aggályokat is felvetnek. Különösen úgy okoz ez problémát, hogy az uniós követelmények nem terjednek ki az importált baromfihúsokra, így egyenlőtlenné teszik a versenyhelyzetet és ellehetetlenítik az európai baromfiipart. Az AVEC - a DG AGRI előrejelzéséből kiindulva - aggályosnak ítéli az euró jövőjét és a nemzetközi piaci bizonytalanságot is. Ezért Jan Odink a "borús kilátások" miatt levélben kért személyes egyeztetési lehetőséget Dacian Ciolostól.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat