Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Vérzsírcsökkentés

A vérzsírok csökkentése igen nehéz feladat. Akkor a leghatásosabb, ha az egyén egyformán betartja a testmozgásra, gyógyszerezésre és diétára adott javaslatokat. Sokan idegenkednek a zsírszegény konyhatechnológiától. Ennek oka, hogy ez a módszer nem felel meg a hagyományosnak mondható magyar konyhának, illetve az elkészítés esetenként több munkát, odafigyelést igényel. Ha végigvesszük a konyhatechnikai műveleteket, láthatjuk, hogy majdnem mindenhol "beleszólhatunk" a vérzsírszint alakulásába.

Előkészítő

A magas vérzsírszintnek nemcsak a sok zsír- és koleszterinfogyasztás lehet az oka, hanem a sok szénhidrát, azon belül is a sok egyszerű cukor fogyasztása is. A cukroknak döntő jelentősége van a magas trigliceridszint kialakulásában. Így a sok mono- és diszacharidot tartalmazó élelmiszereket, élelmi anyagokat is kerülni kell. Nem is gondolnánk, de a tisztításnak is lehet szerepe a diétában. Nem kell bonyolult dologra gondolni, csupán arra, hogy a szárnyasok bőrének eltávolításával jelentősen csökkenthető az étel koleszterintartalma. Ugyancsak fokozottan kell figyelni a tisztítás alkalmával a látható zsíros részek eltávolítására. Ezt célszerű figyelembe venni az anyagkiszabásnál, hiszen ilyenkor nő a tisztítási veszteség.

Főzés

A legzsírszegényebb hőközlési mód természetesen a főzés, történjék az gőzben vagy valamilyen folyadékban. Ez után a párolás vagy a sütés egyes fajtái jönnek szóba. Még a párolás is megengedhető ebben a diétában, hiszen itt csak minimális zsírt használunk fel. Nyilvánvaló, hogy a zsírbő sütési módok nem jöhetnek számításba, de szerencsére számtalan más, zsírszegény sütési eljárás is ismert. Ekkor előtérbe kell részesíteni a teflon bevonatú edényeket. Kiváló ételek készíthetők grillsütőben, kontakt grillben, alufóliában, infrasütőben, római tálban stb. A sűrítési módok között is lehet "ranglétrát" felállítani. Amennyire lehet, a hintést részesítsük előnyben, bár nyilván ez csak párolásnál alkalmazható. A rántásnál ügyeljünk a zsiradék megválasztására és minél kevesebb mennyiség felhasználására törekedjünk. A habarás zsírtartalma nyilván a felhasznált folyadék minőségétől függ. Mondhatni nincs zsírtartalma az egyszerű habarásnak, amikor vizet, csont- vagy zöldséglét használunk fel. A finomhabarásnál már nem mindegy, hogy tejszínt, tejfölt, tejet, kefirt vagy tojást alkalmazunk. A manierozást mint gyors kiegészítő sűrítési módot abban az esetben használhatjuk, ha vaj helyett margarint keverünk össze a liszttel. Az ízesítésnél csupán az édes ízzel van gondunk. Az édes íz megteremtése szerencsére már nemcsak a hagyományos cukorral lehetséges, hanem számtalan mesterséges édesítőszer is a rendelkezésünkre áll.

Készentartás

Itt említést érdemel a készentartás. Ugyan mindenki tudja, hogy a meleg mártások a tálalás pillanatában rendelkeznek a legkedvezőbb tulajdonságokkal, mégis gyakran rákényszerülünk egy utólagos feljavításra. Ha már mártást adunk, ebben az esetben különösen ügyeljünk arra, hogy utólag már ne kelljen beletenni a plusz tojássárgát, hiszen ez ellent mond a diétának. Másik hibaforrás lehet a díszítés. Előfordulhat, hogy automatikusan a diétába ütköző anyagokat használunk fel. Ebben az étrendben nem lehet tojáskarikát, vékony szalonnacsíkot, zsíros tejfölöntetet alkalmazni. Szerencsére a sok zöldségféle közül biztos akad valami, amivel ízlésesen tudunk tálalni.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat