Receptek
Áfonyás kacsamell
Hozzávalók 6 személyre: 3 nagy kacsamell, 3 dl csirkealaplé (leveskockából is lehet), 3 dl paradicsompüré, 1 kis üveg áfonyadzsem, 1 hagyma, 2-3 babérlevél, 3 dl vörösbor, 1 nagy sárgarépa, só
Almakrémes libamell
Hozzávalók 4 személyre: 2 libamell, 2 dl szárnyashús-leves, 1 alma, 2 dl tejszín, 4 vékony szelet barna kenyér, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors
Almás pulyka
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 50 dkg szeletelt bacon, 4 nagy alma, 25 dkg füstölt sajt, 1 dl tejföl, só, zsiradék
Aszalt szilvával töltött pulykamelltekercs
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 20 dkg szeletelt gépsonka, 1 csomag lapka sajt, 15 dkg aszalt szilva, só, bors, a panírozáshoz: 3 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, panír fűszersó
Aszús libamájérmék mazsolás-diós burgonyapürével
Hozzávalók: 50 dkg hízott libamáj, 1 liter tej (2,8%), 8 szem dió bele, fél gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 teáskanál tokaji aszú (legalább 3 puttonyos), A sütéshez, kb. 1 liter növényi olaj, 1 dl tokaji aszú (legalább 3 puttonyos), A burgonyapüréhez: 50 dkg vékonyra szelt hámozott burgonya, fél marék mazsola, 2 dkg teavaj, só ízlés szerint
Besztercei töltött liba
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 pecsenyeliba, 30 dkg aszalt szilva, 1/2 dl rum, fél citrom reszelt héja és leve, só, törött bors
Cseréptálas libapástétom
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg libahús, 40 dkg sertésdagadó, 10 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1 csipetnyi francia fűszerkeverék (őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj), 0,5 dl konyak, 1 dl száraz fehérbor, 1 dkg só, 1 tojás, só, bors
Csibe, csirke, jérce, tyúk, kakas, kappan
A többnyire csak csirkeként emlegetett baromfi nemétől és korától függően más és más ételek elkészítésére alkalmas.
Csirke Celestine
Hozzávalók: Hőálló tál funkció: 1 db 1,5 kg-os csirke feldarabolva, 5 dkg vaj, 1 meghámozott, áttört paradicsom, 15 dkg konzerv gomba, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál konyak, 4 evőkanál petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Csirke töltése
(a hagyomány szerint) A bontott, megtisztított csirkét a mellénél és a hasüregében tudjuk megtölteni.
Csirkebontás Frank Júlia módra
A kopasztott, de még bontatlan csirkét először folyóvízben megmossuk, majd szárazra töröljük.
Csirkekocsonya
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1/2 kg csirkeláb, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 gerezd fokhagyma, 8 fürjtojás, 1 cseresznyepaprika, 1 hegyes, csípős paprika, néhány apró csemege uborka, ízlés szerint só, 10 szem egész bors.
Csirkemájkrém formában
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.
Csirkés sajtrolád
Hozzávalók: Fél sült csirke, 25 dkg reszelt sajt vegyesen: trappista, ementáli, parmezán stb. (minél többféle, annál jobb ízű lesz! 2 evőkanál marinált paradicsompaprika-saláta, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál fokhagymasó, 1 púpozott teáskanál zselatinpor.
Csirkés sós piskóta
Hozzávalók: 1 adag maradék csirkepaprikás 2 evőkanál szafttal, 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors, 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és 2 evőkanál liszt a sütőlap beszórásához.
Csirkesaláta 1
Hozzávalók: Levesben főtt fél csirke, 25-30 dkg főtt vegyes zöldség, 3 alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, ízlés szerint só és törött fehér bors.
Csirkesaláta 2
Hozzávalók: Fél sült csirke, 1 zacskó gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg.
Csirkesaláta 3
Hozzávalók: Fél sült csirke, 30 dkg kemény, apró paradicsom, 2 nagy kovászos uborka, 1 nagy csokor kapor, 3 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és csipetnyi cukor.
Csirkesaláta 4
Hozzávalók: Fél sült csirke, 15 dkg juhsajt, 2 keményre főzött tojás, 1 fiola kapribogyó (ha van, 1 evőkanál kimagozott olajbogyó, de ez el is hagyható ízlés szerint kevés bor- vagy gyümölcsecet, cukor, só, törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, kevés mustár, 1 nagy fej vöröshagyma.
Csirkesaláta 5
Hozzávalók: Fél főtt csirke, 1 doboz morzsolt csemege kukorica konzerv, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint mustár, só, őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, 2 evőkanál zselatinpor.
Dióval töltött tojás
Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg dióbél, 2 teáskanál szardellapaszta, 5 dkg vaj, szűrt citromlé, só, bors, kevés petrezselyemzöld a díszítéshez
Elzászi kacsa
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt szalonna, fél fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem szegfűszeg, 1-2 dl fehérbor, víz
Fényes csirke
Hozzávalók: 2 db kis csirke, 1 kg vegyes gyümölcs, fél húsleveskocka, 1-1 teáskanál mustár és majoránna, 2 teáskanál méz, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé, 1 evőkanál zselatin, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
Fokhagymás csirke
Hozzávalók: 1 db 1,2 kg-os konyhakész csirke, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1,5 dkg só
Fűszeres-sajtos csirke fóliás burgonyával
Ennek az ételnek nagy előnye, hogy hamar össze lehet készíteni, utána magára lehet hagyni, nem kell folyamatosan felügyelni. Egyszerű, mégis különleges étel, amihez szinte bármilyen köret remekül illik.
Hozzávalók 4 személyre: 1 db közepes nagyságú csirke (vagy ízlés szerint combok vagy mellek), 8 dkg liszt, 1 tk piros paprika, 1 kk szárított majoránna, 1 kk őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, 10 dkg füstölt sajt, 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, 4 ek olaj, 1 dkg vaj vagy margarin
Gombás pulykamell
Hozzávalók: 1 nagy szelet pulykamell személyenként, 0,5 kg gomba, 0,5 kg borsó, só, bors, köménymag, gyömbér, csili, 1-2 gombás leveskocka
Gőzölt - párolt csirke
Hozzávalók: 300 g csirkecomb, 5 db kínai fekete gomba, 2 szál zöldhagyma, 3 szelet gyömbér gyökér
1. 1 teáskanál szójaszósz, csipetnyi só, 1 teáskanál főzőbor, 1 teáskanál szezámolaj, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 200 g kínai kel
2. 1 csésze erőleves (vagy víz) és a párolt csirke leve, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál szezámolaj
3. 1 teáskanál kukoricakeményítő, és 1 evőkanál víz keveréke
Hagymás omlett
Hozzávalók: 2 evőkanál felaprított vöröshagyma 1 evőkanál olívaolaj 1/4 dl tej 2 közepes tojás (az egyiknek csak a fehérjét használjuk fel) só fekete bors
Kocsonyázott csirkemajonéz
Hozzávalók: 1 kisebb csirke, 2 dl majonéz (gyorsfagyasztott, tubusos vagy házi 2 dl tejföl, 4 ecetes uborka, 1 csokor piros retek, 3 evőkanál levétől leszűrt marinált paradicsompaprika-saláta, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 savanykás alma, 1 vastagabb sárgarépa, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, törött fehér bors, mustár, citromlé.
Kolozsvári rakott kacsa
Hozzávalók: 1 kacsa (kb. 2 kg), 1 kg savanyú káposzta, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só
Meggyes csirkemajonéz
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú sült csirke, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 csésze nyers, gyengén cukrozott meggy és 1/2 dl száraz vörösbor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só.
Mexikói csirke
Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 15 dkg főtt, sötétvörös (barna) bab, 10 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál marinált paprikakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál currypor, 1 barabka száraz cseresznyepaprika, (aki nem szereti hagyja el, 1 doboz csemege morzsolt kukoricakonzerv, késhegynyi római kömény, (vagy vagy egyszeri köménymag, ízlés szerit só és törött bors.
Narancsos kacsa
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, só, fehér bors, 4 narancs, 2 ek cukor, 1 dl gyenge borecet, 1 dl fehérbor, 1 ek liszt, 1/2 dl pezsgő, olaj
Pakisztáni csirke
Hozzávalók: 1 csirke darabolva, 7-8 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál étolaj, 3-4 evőkanál ketchup, 1 dl fehérbor, bors /min. 1 kiskanál/
Palacsintatekercs frank módra
Hozzávalók: 12 db sós, töltetlen palacsinta, 25 dkg csirkemáj, 1 birsalma (vagy más savanyú alma 1 tojás, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál konyak, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Pulyka húsleves töltelékkel
Hozzávalók: 2 pulykanyak, 2 pulykaszárny, 5 db sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér, 1 csomó petrezselyem, fél karalábé, 1 cikk zeller, 1 kisebb karfiol, 1 cikk kelkáposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 db burgonya, só, szemes bors, A töltelékhez: 3-5 száraz zsemle (kenyér is jó), 1-2 tojás, 1 csomó petrezselyem, 1 dl tej, só, bors
Pulyka omlett
Hozzávalók: 75 dkg pulykamellfilé (lehet nyesedék is), 6 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 6 tojás, 15 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors
Rakott csirkepástétom (8-10 személyre)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szívvel együtt 50 dkg csirkemell, 25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2 teáskanál konyak, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
Részeges pulykacomb
Hozzávalók: 4 db pulyka felső comb, 1 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, őrölt bors, majoránna, 2 dl száraz fehérbor
Spenótos csirke
Hozzávalók: 1 db 60-70 dekás csirke, 5 dkg olaj, 2 dl paradicsomlé, 50 dkg gyenge spenót, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 dl tejföl, 1 kanál liszt, só.
Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só, törött fekete bors, egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél, 1 liter csontlé (lehet leveskockából is), 20 dkg vegyes zöldség, 1 cikk zeller, 10 dkg gomba, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 ek tárkonyecet, néhány csepp citromlé
Tavaszi csirke
Hozzávalók: 1 db közepes méretű csirke, 1 fej hagyma, 25 dkg zöldborsó, 4-5 sárga és fehérrépa, 1 dl tejföl, só, bors, paprika
Tojássaláta
Hozzávalók: 5 db tojás, 2 dl majonéz, 2 dl kefir (vagy tejföl), só, bors, porcukor, lila hagyma, 1 teáskanál mustár
Töltött csirkés alma
Hozzávalók: 8 szép, nagy, egyforma, piros alma, 2 főtt vagy sült csirkemell, 1 dl majonéz, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só.