Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BRCGS Food 9. szabvány követelményei workshop BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Főzéskor

  • Közvetlenül a felhasználás előtt a hűtőből kivett csirkét - baromfit - le kell öblíteni még akkor is, ha előzőleg már alaposan le volt mosva. Fokozott figyelmet kíván a higiénés szempontok betartása. Érdemes a baromfi aprítására külön "deszkát" használni és azt minden használat után fertőtlenítő mosószerrel alaposan elmosni. Ugyanez érvényes az edényekre, késekre, tálakra.
  • Fagyasztott baromfi vásárlásakor mindig meg kell nézni, hogy meddig fogyasztható és a felhasználását érdemes ehhez igazítani. A fagyasztott baromfi ellen egyébként semmi nem szól, legfeljebb, ha hazaszállítás közben felengedett, akkor el kell készíteni. Mélyhűtőbe ekkor már nem szabad tenni. A fagyasztott baromfit fokozatosan - a hűtőgép "normál" részében, vagy mikrohullámú sütőben - kell felolvasztani.
  • A baromfihús elkészítése általában sütéssel, főzéssel történik. Számtalan ételféleség készítésére szolgálhat alapanyagként.

Szalmonellafertőzés elleni védekezés

A baromfi bélcsatornájában jelen vannak azok a szalmonella baktériumok, melyek az embernél is megbetegedést okozhatnak. A szalmonellák kiiktatására a BTT programot indított, ennnek ellenére bármilyen körültekintő feldolgozás esetén is előfordulhat, hogy a baktériumok a termékeken megtapadnak. Általában a bőr felülete az, ami leginkább fertőzött és továbbfertőzhet.

A leghatékonyabb védekezés a konyhatechnológiai eljárás során és a higiéniai követelmények maradéktalan betartásával érhető el. Tiszta, száraz, kellően hűtött közegben a baktériumok nem tudnak szaporodni. A fagyasztott csirkehús felengedtetését is lassan a hűtőszekrényben végezzük, és ügyeljünk arra, hogy a már felengedett élelmiszert ne fagyasszuk vissza. A másik alapvető módszer a szalmonella elleni védekezésben a hőkezelés. A szalmonella baktérium 70°C felett elpusztul, így az ennél magasabb hőmérsékleten főzött és sütött baromfihúsok nem fertőzhetnek. A tojás esetében is ezt kell figyelembe venni.

Kellő higiéniai figyelem és megfelelő hőtartományú sütés, főzés esetén nincs ok aggodalomra!

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat