Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Főzéskor

  • Közvetlenül a felhasználás előtt a hűtőből kivett csirkét - baromfit - le kell öblíteni még akkor is, ha előzőleg már alaposan le volt mosva. Fokozott figyelmet kíván a higiénés szempontok betartása. Érdemes a baromfi aprítására külön "deszkát" használni és azt minden használat után fertőtlenítő mosószerrel alaposan elmosni. Ugyanez érvényes az edényekre, késekre, tálakra.
  • Fagyasztott baromfi vásárlásakor mindig meg kell nézni, hogy meddig fogyasztható és a felhasználását érdemes ehhez igazítani. A fagyasztott baromfi ellen egyébként semmi nem szól, legfeljebb, ha hazaszállítás közben felengedett, akkor el kell készíteni. Mélyhűtőbe ekkor már nem szabad tenni. A fagyasztott baromfit fokozatosan - a hűtőgép "normál" részében, vagy mikrohullámú sütőben - kell felolvasztani.
  • A baromfihús elkészítése általában sütéssel, főzéssel történik. Számtalan ételféleség készítésére szolgálhat alapanyagként.

Szalmonellafertőzés elleni védekezés

A baromfi bélcsatornájában jelen vannak azok a szalmonella baktériumok, melyek az embernél is megbetegedést okozhatnak. A szalmonellák kiiktatására a BTT programot indított, ennnek ellenére bármilyen körültekintő feldolgozás esetén is előfordulhat, hogy a baktériumok a termékeken megtapadnak. Általában a bőr felülete az, ami leginkább fertőzött és továbbfertőzhet.

A leghatékonyabb védekezés a konyhatechnológiai eljárás során és a higiéniai követelmények maradéktalan betartásával érhető el. Tiszta, száraz, kellően hűtött közegben a baktériumok nem tudnak szaporodni. A fagyasztott csirkehús felengedtetését is lassan a hűtőszekrényben végezzük, és ügyeljünk arra, hogy a már felengedett élelmiszert ne fagyasszuk vissza. A másik alapvető módszer a szalmonella elleni védekezésben a hőkezelés. A szalmonella baktérium 70°C felett elpusztul, így az ennél magasabb hőmérsékleten főzött és sütött baromfihúsok nem fertőzhetnek. A tojás esetében is ezt kell figyelembe venni.

Kellő higiéniai figyelem és megfelelő hőtartományú sütés, főzés esetén nincs ok aggodalomra!

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat