Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Játsszunk!

Aki nem hiszi... - Kísérletezzünk tojással!

Jó móka lesz, majd meglátod, szóval, ne kattints el innen sehova. Kísérleti alanyunk nemcsak arról híres, hogy kitűnő rántotta készíthető belőle, hanem arról is, hogyha kivonjuk héjából a kalciumot, képes az alakját megváltoztatni. Lássuk, lássuk!

A dolog lényege az, hogy bebizonyítsuk, ha a tojás héjából kivonjuk a kalciumot, akkor az úgy megpuhul, hogy képes lesz megváltoztatni a formáját. Kezdjük is hozzá!

A művelethez szükség van egy tojásra, egy lábosra, egy kis ecetre valamint egy málnaszörpös üvegre.

  1. Tehát, fogjuk a lábost és tegyük bele a tojást. Szerintem idáig ez nem okoz gondot, úgyhogy biztosan mindenkinek menni fog.
  2. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az ecet. Egészen pontosan a lábosba. Öntsünk belőle annyit az edénybe, hogy jól ellepje a tojást. Vigyázz, nehogy a szemedbe és a ruhádra kerüljön, mert könnyen kárt tehet bármelyikben.
  3. Ha eddig mindent jól csináltál, akkor a mi kis tojásunk vígan lubickol az ecetes fürdőben. Mondjuk egészen pontosan három napig. Addigra sikerül az ecetnek kivonnia a héjából az éltető kalciumot. Tehát három nap. Több lehet, de kevesebb semmiképpen.
  4. Ha letelt a három nap, akkor egy gumikesztyűvel nyúlj bele az ecetes lébe és vedd ki a tojást. Majd fogd a málnaszörpös üveget és próbáld meg átgyömöszölni a nyakán a lágyhéjú tojást. Lehet, hogy elsőre nem fog menni, de ne add fel! Előbb vagy utóbb biztosan sikerül. Látod, a fogak épségért is felelős kalcium nélkül a tojás sem tudja tartani formáját. Természetesen, ha sikerült az üveg aljára varázsolni a mi kísérleti alanyunkat, az bizony ott is marad. Hiszen, egy kis idő elteltével a héja ismét megkeményedik. Ezért visszafelé ez a kísérlet nem valósítható meg.

Húsvéti tojások méhsejtpapírból

A méhsejtpapír varázslatai

Bizonyára sokan ismerik a méhsejtpapírt és tulajdonságait, vagy láttak már abból készült díszítéseket. Ebből készülnek többek között a népszerű farsangi girlandok is.

Az igazi újdonság az, hogy most már nem csak a kész figurákat lehet megvásárolni, hanem az elkészítésükhöz szükséges méhsejtpapírt is. Így mindenki megvalósíthatja saját egyedi ötleteit!

A méhsejtpapír több réteg színes selyempapír összeragasztásával és összepréselésével készül. A formák kivágása egyszerű és könnyű, még a gyermekek számára sem okoz gondot!

Készíthető általa: szobai-, és asztali díszek gyerekzsúrokra. A hurkapálcákra ragasztott figurákkal tortákat, fagylalt-, és gyümölcskelyheket tehetünk színesebbé.

Szükség van:

Kétféle ollóra, egy nagyobbra és egy kisebb, manikűr ollóra az apróbb részletek kivágásához.

Használjunk vizes alapú Hobby ragasztót vagy kétoldalú ragasztószalagot, abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy dekorgumilapból készítjük a figurákat. A szintetikus ragasztók ugyanis oldják a gumilapot!

Ha úgy döntünk, hogy gumilap helyett kartont, vagy egyéb más anyagot használunk merevítésre akkor természetesen bármilyen alapú ragasztó használható.

A zsírpapír kiválóan alkalmas a szabásminták átmásolására.

Mindig keresztirányban helyezzük a szabásmintát a méhsejtpapírra és úgy vágjuk ki! Az irány könnyen felismerhető, mivel a méhsejtpapíron jól látható csíkok futnak hosszanti irányban.

Mindig csak a kívánt minta felét vágjuk ki (ha félgömböt szeretnénk készíteni, akkor csak egy félkört, mert a méhsejtpapír 180 fokban nyitható).

Soha ne ragasszunk két méhsejtpapírt közvetlenül egymáshoz! Minden esetben tegyünk közéjük keményebb anyagot merevítésnek. Erre a célra a legmegfelelőbb egy méretre vágott karton-, vagy gumilap.

Kellékek:

Sárga és kék méhsejtpapír, sárga keskeny selyemszalag, sárga és kék dekorkarton, 2-3 cm széles színes szalag a tojás tetejére díszítésként.

Elkészítés:

A szabásminta arányos nagyítása után kiszabjuk a méhsejtpapírból a tojás cikkelyeit. (célszerű több részből szabni, mert így nem torzulnak túlságosan a "méhsejtek"smile02

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat