Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Baromfi feldolgozás

A magyar baromfihús-termelés erőssége a tenyésztés bemutatásából is kitűnő sokféleség; szinte minden baromfiféléből jelentős mennyiségű és fajtájú terméket állítanak elő.

Vágóüzemek tevékenysége

  • Az elsődleges vágóüzemek az ország egyes területein viszonylag sűrűn helyezkednek el, (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Szolnok megye által határolt Dél-Alföld), elsősorban azokon a területeken, ahol a hagyományok igen jelentősek voltak. Viszonylag kevés az egy baromfifajra szakosodott, specializált üzem, inkább a többfajúság jellemző. A HU(Hungary) állategészségügyi ellenőrző számmal rendelkező üzemek olyan élelmiszerhigiéniai-élelmiszerbiztonsági rendszert működtetnek, amely megfelel az Europai Unio követelményeinek. Egyre több elsődleges vágóüzem rendelkezik ún. továbbfeldolgozó termékek előállítására alkalmas részleggel is.
  • A nagyüzemek döntően brojlercsirke vágásra alkalmasak. Az exportra is termelő üzemekben a feldolgozás eléri a 4000-8000 darabot óránként. Ezekben az üzemekben a legmodernebb, automata gépekkel felszerelt, a világ élvonalának megfelelő technikát alkalmazzák. A regionális ellátásra vállalkozó kisüzemek teljesítménye jóval szerényebb, 500-1200 db/óra vágásra képesek és döntően a belföldi piacra dolgoznak. Természetesen ezen belül már vannak specializált üzemek is, melyek pulyka, illetve viziszárnyas feldolgozására szakosodtak.

A baromfi ágazat jelentőségét jelzi, hogy az I. világháború előtt az ország kivitelének közel 5%-át adta, 1938-ban pedig már 10%-át. A II. Világháború után először szerény mértékben indult meg az export, majd 1948-ban a nagyobb vágóhidak államosítása után a hatvanas években kezdődött meg a baromfiipar fellendülése.

Tudta-e, hogy...

az első ipari jellegű üzem 1870-ben kezdte meg működését Kecskeméten.

Továbbfeldolgozás

A vágást követő továbbfeldolgozó tevékenység és az ebből adódó termékkínálat évről évre dinamikusan bővül. Míg eleinte csak virsli és párizsi előállítására voltak alkalmasak a berendezések, manapság már képesek különböző panírozott készítmények, készételek (pl. sonkával, és sajttal töltött csirke és pulykamell, májas készítmények, felvágottak, májpástétomok, félszáraz és szárazáruk), vagy a húsipari kínálattal vetélkedő, sőt azt meghaladó széles áruválaszték előállítására. A piaci igények - főleg az export igényei - indokolták a darabolt áruk, mell-comb termelésének fokozását. Nem ritka, hogy egy-egy vállalat a rendelkezésre álló árualap 90-95%-át képes ledarabolni. A magyar baromfiipar a piaci igényeknek megfelelő friss, előhűtött termékekből összesen 270 tonnát állít elő óránként.

Mind az elsődleges mind a továbbfeldolgozási folyamat a gyártási folyamatok tervezésével és előkészítésével kezdődik. A hazai és külföldi vevői igények alapján állítják össze a gyártási tervezetet. A feldolgozási tevékenység minden piacra az európai normáknak teljesen megfelelő körülmények között történik. A korszerű levegős vagy vízpermetezéses előhűtési technológia után darabolják a vágott testeket, majd csomagolják.

Brojler csirkék esetén az elektronikus felsőpályás tömegosztályozó berendezéssel történik a termékek egyedi és gyűjtő tömeg mérése, így lehetőség van pontos, higiénikus egyedi-, illetve gyűjtőcsomagolás elvégzésére, amely alapfeltétele a jó minőségű végterméknek. A csirkedarabolás a vevői igényekhez alkalmazkodva kézi, illetve gépi úton egyaránt végezhető.

Kacsa-, liba-, illetve pulyka esetén a feldolgozás kézi módszerrel történik. A beérkező alapanyagok eltérő testnagysága miatt, a higiénikus és szakszerű feldolgozás - a jelenlegi műszaki megoldások ismeretében - csak így végezhető el. A csomagolás ezen a feldolgozó vonalon szintén egy korszerű elektronikus, mérő-árazó berendezéssel történik.

A jó minőségű termékek előállítását a folyamatos idegenáru, gyártásközi és végtermék ellenőrzés garantálja. Az egyes üzemek saját laboratóriumaikban naponta elvégzik a legyártott termékek érzékszervi és beltartalmi vizsgálatait a hatályos előírásoknak illetve a vevő követelményeknek megfelelően. Emellett rendszeresen sor kerül termékminták elemzésére akkreditált laboratóriumokban is. Mind a belföldi mind a külföldi vevők igényeinek kielégítését az ISO, illetve HACCP nemzetközi szabványok pontos betartása szolgálja.

A magas színvonalú termelési munkát nagymértékben elősegíti a legmodernebb informatikai módszerek alkalmazása. Az informatikai rendszer tartalmazza az árukészletre vonatkozó törzsadatokat, az áruforgalom, a pénzügy, az eszközök és a termelés feltételeit. A rendszer további fejlesztésével lehetővé válik az egész termelési folyamat nyomonkövetése az élő állat behozatalától egészen a számla elkészítéséig.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat