Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Baromfi tenyésztés

Mit eszik a baromfi?

A baromfi tenyésztés alapja a megbízható, minőségi takarmány

A baromfitenyésztés szempontjából alapvető fontosságú, hogy a magyar baromfi rendkívül jó minőségű és biztonságos táplálékon nő fel. A kalászos gabona és a kukoricatermelés mind mennyiségben, mind minőségben, és árban kedvező alapot nyújt a baromfitartás számára.

A hazai fogyasztók - eltérően néhány európai országéitól - a sárga bőrű csirkét kedvelik. A kukoricával etetett állatoknak szép sárga bőrszínük alakul ki, ugyanis a (sárga) kukoricában levő színanyag kiválóan színezi a csirkék bőrét. A karotinban gazdag lucernaliszt, a zöldtakarmányok oxikarotinoid festőanyagai is hozzájárulhatnak a csirkebőr sárgás színéhez, de ezek hatása jócskán elmarad a kukoricáétól.

Tudta-e, hogy...

Érdekes megfigyelés, hogy a nőivarú csirkék kedvezőbben hasznosítják a színezőanyagokat, mint a hímek.

Az elfogyasztott takarmány minősége és fajtája nemcsak a baromfibőr színét, de a baromfihús ízét is nagymértékben befolyásolja.

Hazánkban baromfi-takarmányozásra kukoricát, búzát, árpát és olyan növényi fehérjetakarmányokat használnak fel, amelyek kedvezően hatnak a csirkehús ízére. Ugyanakkor bizonyos, illóolajban gazdag növények (ánizs, kömény, koriander) takarmányadalékként kellemes ízt alakíthatnak ki a húsban.

Hogyan nevelik a baromfit?

Az elsődleges tenyésztők a szülőpár-tartó farmokkal szoros kapcsolatban állnak, partnereiket szaktanácsadással, állategészségügyi, takarmányozási és egyéb szolgáltatással is segítik. A kapcsolati rendszer lényeges eleme az üzemi teljesítményadatok folyamatos gyűjtése, elemzése és a visszacsatolás felhasználásával a teljesítmény javítása. A tenyésztő- és szülőpár farmokhoz vagy saját, vagy az utóbbiakhoz gyakran önálló keltetők kapcsolódnak, de mindkét formában szigorú biológiai és higiéniai rendszer szerint. A keltetők korszerű, magas technikai színvonalú gépekkel vannak felszerelve.

A baromfi nevelés körülményei az egyes fajok igényei szerint változnak.

  • A brojlercsirke, a pulyka, a pézsmakacsa intenzív, klimatizált zárt tartásban, korszerű itató- és etető-berendezésekkel felszerelt istállókban nevelkedik.
  • A liba és a pekingi típusú kacsa tartása természetes környezetben zajlik.
  • A húslibákat és hizlalás előtt a májlibákat is szabadban nevelik fel.
  • A gyöngytyúkot természetszerűen tartva kis farmokon nevelik fel.

Az eredményes neveléshez nagyon sok tényezőt, illetve tartástechnológiai előírást szükséges figyelembe venni, pl. a telepítési sűrűséget, az etetési és itatási szükségletet, a hőmérséklet és megvilágítás igényt, a ventilációs kapacitás (a légtér szükséglet), illetve a szükséges takarmány mennyiségét.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat