Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Baromfifogyasztás

A világon napjainkban fellelhető mintegy 8600 madárfaj közül csupán egy tucatra tehető azoknak a száma, amelyet háziasított szárnyasoknak, baromfiaknak nevezünk. Mégis ezek a háziszárnyasok a világ háziállat-állományának a legnépesebb csoportját adják, ugyanis az ENSZ mezőgazdasági szervezetének (FAO) felmérése szerint 1972-ben az összes háziállat 62%-át a baromfiak tették ki. A világ baromfitartásában évek óta óriási mértékű fellendülés van, így a baromfiak egyedszáma rohamosan nő. Ebből adódóan a baromfifajok termékei egyre fontosabb szerepet töltenek be a Föld lakóinak élelmezésében. A fehérjében gazdag, zsírban szegény szárnyasokból egyre többet eszünk, az összes húsfogyasztáshoz viszonyítva kétévenként mintegy 1%-kal többet.

Baromfifogyasztás Magyarországon

Tudta-e, hogy...

a felnőtt lakosság 93%-a szívesen fogyasztja a baromfit, a fogyasztás gyakorisága átlagosan heti 2-3 alkalom.

Az egészséges táplálkozásra törekvő felnőttek 15%-a hetente háromszor is fogyaszt szárnyast, sertéshúst viszont az átlagnál jóval ritkábban, hetente mindössze egy alkalommal.

Magyarországon az egy főre jutó baromfi termelés és fogyasztás mutatói nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. A baromfi az egyetlen húsféleség Magyarországon, melynek fogyasztása az elmúlt tíz évben emelkedett, ráadásul az egy főre jutó fogyasztásban megelőzzük az Európai Uniót. Amíg az Európai Unió lakossága átlagosan 18,8 kg baromfihúst fogyaszt évente, addig Magyarországon ez az arány 30 kg/fő körül alakult 2001-ben a Baromfi Terméktanács mérései alapján.

A modern étrend része

A baromfi évek óta a legnépszerűbb élelmiszerek közé tartozik. A burgonyával, hagyományosan főzött levessel és gyümölccsel együtt ugyanis a szárnyas évek óta vezeti 46 különböző étel és ital kedveltségi listáját.

A fogyasztók általában a telt, izmos mellű és combú csirkét kedvelik. Ezért is van az, hogy az utóbbi időkben az egész csirkék egyre inkább háttérbe szorulnak a továbbfeldolgozott, darabolt, illetve konyhakész termékekkel szemben. Az egész csirkében ugyanis a mell aránya 26, a comboké 28%.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat