Kocsonyázott csirkemajonéz
Hozzávalók: 1 kisebb csirke, 2 dl majonéz (gyorsfagyasztott, tubusos vagy házi 2 dl tejföl, 4 ecetes uborka, 1 csokor piros retek, 3 evőkanál levétől leszűrt marinált paradicsompaprika-saláta, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 savanykás alma, 1 vastagabb sárgarépa, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, törött fehér bors, mustár, citromlé.
A megtisztított, kis darabjaira vágott csirkét annyi forró, sózott vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Felforralom, közben a habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Levéből kiszedve kihűtöm és kicsontozom, nagy lyukú darálón ledarálom. Míg a csirke fő, almareszelőn lereszelem az uborkát, a megtisztított, nyers sárgarépát, a meghámozott, kicsumázott almát meg a tisztított retket. A paradicsompaprikát vékony csíkokra metélem. A majonézzel összekeverem a tejfölt, ízesítem a citromlével, mustárral, sóval, borssal, a zöldhagymát zöldjével együtt belekarikázom, majd hozzáadom az összes lereszelt nyersanyagot és a darált csirkehúst. Kis lábosba szórom a zselatinport, és ráöntök egy dl átszűrt csirkefőzőlevet. Kis lángon addig kevergetem, míg a zselatin teljesen föloldódik, majd átszűröm és belekeverem a majonézes salátába. Kivizezett formába öntöm az egészet, a tetejét szépen elsimítom és letakarom. Ha teljesen kihűlt, hűtőszekrényben legalább egy napon keresztül dermesztem. Tálalás előtt néhány pillanatra forró vízbe állítom a formát, majd üvegtálra borítom. Feldíszítem zöldséggel, petrezselyemcsokrot szúrok bele, tojáskarikákat teszek mellé. Tartármártást még külön is adok mellé, és pirított kenyérszeletkékkel teszem az asztalra. Jól szeletelhető, mutatós étel.