Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

200 milliárd forintos kerettel indul újra az ÚMVP

2011. március 23., 10:37

\nMárcius végétől lehet beadni az első pályázatokat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra (ÚMVP), amelyre egyébként 200 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A pénzre mezőgazdasági és kertészeti termelők, erdőgazdálkodók, kis- és közepes vállalkozások, települési önkormányzatok és nonprofit szervezetek pályázhatnak - közölte a miniszter. Mint elmondta, a múlt évben, az ÚMVP félidős értékelésekor kiderült, hogy a 2013-ig rendelkezésre álló, összességében mintegy 1300 milliárd forint 80 százalékát az előző szocialista kormányok már lekötötték, s a források mintegy 60 százalékát a pályázók 5 százaléka vitte el.

\nAz első pályázatokat a kedvezőtlen adottságú és a Natura 2000 területeken gazdálkodók nyújthatják be március végétől. Az összes forrás mintegy 50 százalékát az ÚMVP I-es tengelyének jogcímeire, azaz a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási és az erdészeti ágazat versenyképességét javítani szándékozó pályázók vehetik igénybe.

\nA II-es tengelyre, azaz a környezet és a vidékfejlesztésre mintegy 30-35 milliárd forint jut, a III-as tengelyre, azaz a vidéki élet minőségének javítására és a vidéki gazdaság diverzifikálására további mintegy 25 milliárd forint vehető igénybe. A IV-es tengelyre, azaz a LEADER program végrehajtására - vagyis a közösségi vidékfejlesztésre a helyi közösségek, akciócsoportok bevonásával - a fennmaradó összeg, vagyis mintegy 40 milliárd forint szolgál - tudatta az MTI-vel Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. Ez utóbbi összeg tartalmazza még az úgynevezett technikai segítségnyújtás forrásai is.

\nPalkovics szerint az általa irányított hivatal eddigieknél szigorúbban ellenőrzi majd a beruházások megvalósítását. Fontos végső határidő 2015. január 31., ami az utolsó kérelembenyújtási elszámolási időpont. Ebben az évben az MVH már 85 milliárd forintot fizetett ki - emlékeztetett.

\nAnnak érdekében, hogy a kérelmet benyújtó gazdálkodók egyszerűbben és könnyebben hozzájuthassanak az ÚMVP forrásaihoz átláthatóbbá tették az ügymenetet - állította Fazekas. Példaként hozta: a pályázatok kidolgozására a továbbiakban legalább egy hónapjuk lesz az igénylőknek.

\n

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat