Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

2025-ben tér vissza a 2 százalékos szinthez az eurózóna inflációja

2024. június 21., 08:52

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához.

Az IMF euróövezeti jelentése szerint az EKB fokozatosan enyhíthet a monetáris politikán, üteme a statisztikai adatoktól függ. Az euróövezeti infláció 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot.

Az összességében lassuló inflációra vonatkozó előrejelzések szerint 2025 harmadik negyedévének végére 2,5 százalékra csökkenhet az EKB betéti kamata. Az IMF szakértői ezt a kamatszintet semlegesnek tartják, vagyis nem korlátozzák, de nem is ösztönzik a gazdasági aktivitást.

Az EKB júniusi ülésén egyenként 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó eurókamat szintjét. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,25 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalék, a betéti kamatláb pedig 3,75 százalék lett.

Az IMF áprilisi előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága 2024-ben 0,8 százalékkal, 2025-ben 1,5 százalékkal bővül, miután tavaly a térség GDP-je 0,4 százalékkal nőtt.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat