Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

4300 milliárd forintot fordítanak 2027-ig az agrárium fejlesztésére

2023. november 17., 09:32

A kormány 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít az uniós fejlesztési források mellé a vidékfejlesztésben, így 2027-ig a közös agrárpolitika második pillére részeként mintegy 4300 milliárd forintot fordít a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Jánossomorján, a Talentis Agro csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. fejlesztésének átadóján.

Az új támogatási programban fenntartják az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztéseinek támogatását annak érdekében, hogy bővüljön a mezőgazdasági üzemek energia-önellátása, csökkenjen az energiafüggőség és javuljon az energiahatékonyság. Támogatni fogják a kertészeti üzemeket, az állattartó telepeket és a terménytárolás és -szárítás általános korszerűsítését is.

Az agrár-digitalizáció előmozdítását is támogatja a kormány - mondta Nagy István, hozzátéve, hogy a terület központi szerepet kap, mert általa erősödik a mezőgazdasági üzemek versenyképessége, hozzáadottérték-termelése, emellett környezetbarát termesztési, tenyésztési és termelési technológiák alkalmazása valósul meg.

A mezőgazdasági termelők a korszerűsítést célzó kiírásokra legalább 40 százalékos mezőgazdasági árbevétel és legalább 10 ezer euró értékű üzemméret mellett pályázhatnak. A támogatási intenzitás a tervek szerint alapesetben 50 százalékos lesz, amely bizonyos esetekben növelhető - monda. Példaként hozta fel, hogy az ökológiai gazdálkodást folytatók 10 százalékkal nagyobb támogatási intenzitással számolhatnak.

A továbbra is kiemelten támogatják a vízgazdálkodást és a hatékony öntözésfejlesztést, ezen belül is az öntözési közösségekbe tömörülő gazdákat. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések és az ökológiai gazdálkodási támogatások 2025-ig változatlan feltételek mellett folytatódnak.

A generációváltás elősegítése jegyében az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínálnak: folytatódni fog a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása és fennmarad a fiatal mezőgazdasági termelők kiemelt beruházási támogatási intenzitása, ahol a korábban alkalmazott 10 százalékos többletintenzitás 15 százalékra emelkedik.

Elkészült a pályázati menetrend, amely alapján a jövő év elejétől megkezdődik az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése. A Vidékfejlesztési program részeként 2016 óta mintegy 1300 olyan mezőgazdasági beruházást támogattak 180 milliárd forint értékben, amelynek részeként gabonatároló kapacitások is létesültek vagy újultak meg. Mindez csaknem 2 millió tonna raktárkapacitás-fejlesztést jelentett a meglévő, mintegy 20 millió tonna kapacitás mellé - fűzte hozzá.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat