A baromfihús és a tojás is hathat az alapkamatra
2016. május 11., 09:09
Mind az infláció, mind a maginfláció elmarad a jegybank célsávjának aljától is, ez a monetáris politikát az alapkamat további mérséklésére ösztönözheti - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva. A baromfihús és a tojás áfacsökkentésének is nagy hatása lehet az infláció jövőbeni alakulására.
A gazdaságkutató ugyanakkor az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a legutóbbi két, 15-15 bázispontos kamatcsökkentés az áprilisi inflációs adatokban még csak részben jelenik meg, mert az első kamatvágás március végén, a második április végén történt.
Várható májusban az alapkamat további kismértékű, 10 vagy 15 bázispontos csökkentése - mint azt a jegybanki kommunikáció is előre vetítette -, de nem zárható ki az sem, hogy a jegybank a következő kamatvágást nem májusban hajtja végre - közölte a Századvég.
A gazdaságkutató kommentárja szerint az infláció jövőbeni alakulását nagyban befolyásolják az adójogszabályok változásai. Míg a vártnál alacsonyabb infláció, illetve több termék - baromfi, tej, tojás -, valamint szolgáltatás - internet, éttermi szolgáltatások - áfájának csökkenése a pénzromlás ütemét lassítani fogja, addig a cigaretta jövedéki adójának jelentős emelése növelheti az infláció ütemét.
Az infláció pályájának alakulása függ attól, hogy a jövedéki adó változása pontosan milyen ütemezés szerint valósul meg, illetve hogy az adócsökkentéseket a kereskedők mekkora részben adják tovább a fogyasztóknak - hangsúlyozta kommentárjában a Századvég.