Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A BTT szerint reménykeltőek az áfacsökkentésről szóló hírek

2011. március 24., 11:30

Kedvező fejlemény, hogy a kormány komolyan foglakozik az alapvető élelmiszerek áfacsökkentési elképzeléseivel - reagált a napokban megjelent hírekre Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Az áfamérséklésre szükség lenne ahhoz, hogy kompenzálni lehessen a baromfitermékek további áremelkedését. A legközelebbi - 8-10 százalékos - drágulási hullám április végére-május elejére várható a hazai piacon.

Jelentős pozitív változásokat hozna a hazai élelmiszerpiacon, ha a kormány csökkentené a meghatározó élelmiszertermékek általános forgalmi adóját (áfa) - hangsúlyozta Bárány László. Mint ismert, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közelmúltbeli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) foglakozik az áfacsökkentési elképzelésekkel. Korábbi hírek szerint a tárca 5 százalékra mérsékelné a mai 25 és 18 százalékos kulcsokat, és ehhez három főbb verziót dolgozott ki. A nehéz helyzetben lévő baromfi- és sertéságazat mindhárom csökkentési változatban szerepel.

Bárány László szerint az áfa leépítése hozzájárulna a hazai agrárgazdaság kifehéredéséhez és fékezné a fogyasztói árak már megkezdődött emelkedését. Az árnövelési trendet erősíti, hogy a meghatározó nyugat-európai országokban is drágulási hullám kezdődött meg. Lengyelországban például ennek hátterében az áll, hogy 25 százalékkal csökkentek a naposcsibe-kihelyezések a takarmányárak növekedése miatt. Hollandiában és Németországba ma 0,92-0,96 euró között mozognak a kilogrammonkénti felvásárlási árak, de az előrejelzések szerint hamarosan egy euró feletti árszint lesz a jellemző.

A magyar kilogrammonkénti csirkefelvásárlási árak 230-ról 260 forintra nőttek a közelmúltban, és a magas takarmányárak további árnövelést tesznek szükségessé - mondta a BTT elnöke. A mintegy 15 százalékos eddigi alapanyagár-emelkedés jórészt beépült a fogyasztói árakba is. A következő hazai árnövelési hullám április végére-május elejére várható, amikor további 8-10 százalékos drágulás következhet be. Az árnövelések fogyasztáscsökkenéshez vezethetnek, és ez a költségvetési adóbefizetések visszaesését vonhatná maga után. Ezért az áfamérséklés összességében a hazai büdzsére is jótékony hatással lenne, ha a baromfitermék-drágulás megfékezésével a fogyasztás visszaesését megállítaná - húzta alá a BTT elnöke..

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat