A Budai Várban rendezik meg az idei libamájfesztivált
2012. május 11., 12:06
Június 1-3. között rendezik meg a Budavári Libamájfesztivált a Budai Várban, amelynek díszvendége az idén a Tokaji borrégió lesz - közölték a szervezők. A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamáj ételeket Tokaji borokkal és egyéb magyar ínyencségekkel együtt, elérhető árakon kóstolhatják az érdeklődők.
A rendezvény előtt megalkotják a fesztivál hivatalos libamáj ételét, a Budavári Libamájat, amelyet a fesztiválon a meghívott éttermek standjánál lehet majd megkóstolni. A látogatók az éttermek mellett libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (például lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A Tokaji borrégiót pedig tíz borász képviseli a fesztiválon, június első hétvégéjén.
A gasztronómia iránt érdeklődők mellett a családosoknak is kedveznek a szervezők: a Budavári Libamájfesztiválon a kiváló magyar ízek mellett a hangulatról élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik, úgymint fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó.
A libamáj a magyar gasztronómia és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része, már az 1500-as években, Bornemissza Anna által készített receptkönyv is tartalmazta a sült libamáj receptjét. Többek között ez az írott emlék is bizonyítja, hogy Magyarországon több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek.
"Idén negyedik alkalommal rendezik meg a libamájfesztivál . - mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező MIKSZ vezérigazgatója. Eddig Orosházán, a libamáj fellegvárában tartották, és most első alkalommal rendezik meg a Budai Várban. A korábbi fesztiválokat 12-15 ezren látogatták, akik rendezvényeként 1200 kilogramm libamájat fogyasztottak. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből - mondta a vezérigazgató.
A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 forint vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b). Ha pedig valaki már beleszeretett ebbe a különleges hungarikumba, még egy-két receptötletet is elleshet a fesztiválon vagy a facebook.com/magyarizek oldalon - közölték a szervezők.
A fesztivált a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. szervezi, amely a magyar minőségi élelmiszerek és a magyar termelők népszerűsítését, segítését tűzte ki céljául. A Budavári Libamájfesztivál fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, háziasszonya pedig Borbás Marcsi. A fesztiválról további információt a www.libamajfesztival.hu oldalon vagy a facebook.com/magyarizek oldalon lehet találni. Kedvezményes jegyek pedig kizárólag a Bónusz Brigád oldalán vásárolhatóak.