Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A csomagolóanyagok visszaszorítását célzó javaslatot fogadott el az Európai Parlament

2023. november 23., 09:48

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta álláspontját a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokról, amelyek célja a növekvő hulladékmennyiség kezelése, és az újrahasznosítás ösztönzése.

A 426 igen szavazattal, 125 ellenszavazat mellett és 74 tartózkodással elfogadott jelentés az Európai Parlament álláspontját rögzíti az uniós kormányokkal hamarosan kezdődő tárgyalások előtt. Az Európai Bizottság által javasolt, 2030-ig 5 százalékos, 2035-ig 10 százalékos, 2040-ig pedig 15 százalékos általános csomagoláscsökkentési célok mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó célokat is meg kívánnak határozni. Ezt az EP 2030-ig 10 százalékos, 2035-ig 15 százalékos, 2040-ig 20 százalékos célértékek mellett rögzítené

Az EP betiltaná a könnyű, 15 mikron vastagság alatti műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében az EP-képviselők az úgynevezett "örök vegyi anyagok", azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k, valamint a biszfenol A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.

A képviselők álláspontjának célja, hogy tisztázzák az újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásokra vonatkozó követelményeket. Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kellene adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.

Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Bizonyos átmeneti mentességek várhatók, például a fa és a viasz használata esetében élelmiszerek csomagolásába.

Az EP-képviselők továbbá azt is el szeretnék érni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok - műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton - 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat