A FAO szerint lassult az árcsökkenés a világ élelmiszerpiacán
2011. december 12., 10:10
Lassult a globális élelmiszerárak csökkenése novemberben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb elemzése szerint. A FAO élelmiszerár-indexe - amelyet a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet - 215 pont volt novemberben, egy ponttal alacsonyabb, mint októberben, amikor 4 ponttal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.
Most az árak 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a februári csúcs idején, de egy százalékkal meghaladják az egy évvel korábbit - áll az elemzésben. A FAO elemzői szerint az árak várhatóan viszonylag magas szinten állnak majd be, sőt akár még további növekedés is várható a kereslet bővülése miatt.
A mutató az idén februárban rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt, erősítve a félelmeket, hogy megismétlődhet a 2007/2008-as élelmiszerválság, amikor a drágulás éhséglázadásokhoz vezetett néhány fejlődő országban. A FAO megerősítette, hogy az idén 2,3 milliárd tonnával rekordot ér el a világ gabonatermése, és ez - bár hajszálnyit kevesebb az októberi várakozásnál - 3,5 százalékkal több a tavalyinál.