Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A FAO szerint nem lesz élelmiszerválság a hosszan tartó orosz gabonastop miatt

2010. szeptember 6., 11:56

Nem okozhat élelmiszerválságot, hogy Oroszország a jövő évi betakarításig fenn kívánja tartani nemrég életbe léptetett tilalmát a gabonaexportra - állítja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Bár ez az árupiacon áremelkedést idézhet elő, a két évvel ezelőttihez hasonló élelmiszerválsághoz nem vezet majd - vélte a FAO szakértője.

Az augusztus 15-én életbe lépett gabona-exporttilalom feloldását legkorábban a jövő évi aratás eredménynek ismeretében lehet vizsgálni - jelentette ki a közelmúltban Vlagyimir Putyin miniszterelnök. Oroszország augusztus 15-én léptetett életbe tilalmat a gabona exportjára, miután idén az aszály miatt a tavalyi 97 millió tonnánál lényegesen csekélyebb, a derűlátó becslések szerint is legfeljebb 67 millió tonnás termés várható. Augusztus közepén azonban még úgy látszott, hogy a tilalmat már idén év végén feloldhatják.

Tavaly Oroszország több mint 24 millió tonna gabonát exportált, de idén az sem biztos, hogy az új termés és a tartalékok együttesen elegendőek lesznek-e a belső szükséglet fedezésére. Ennek ellenére szakértők szerint csak csekély mennyiségű importra, mintegy 2-2,5 millió tonnára lesz szükség.

Emelkedett világszerte az élelmiszerek ára augusztusban, már a harmadik egymást követő hónapban: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe kétéves csúcsra szökött fel. Az OECD-FAO közös előrejelzése szerint a búza és a szemestermények ára reálértékben 15-40 százalékkal lesz magasabb az elkövetkező tíz évben, mint az árrobbanást megelőző tíz esztendőben, azaz 1997-2006 között. A növényi olajok 40 százalékkal, a tejipari termékek 16-45 százalékkal drágulhatnak - a legnagyobb mértékben a vaj ára mehet fel -, és drágulhatnak a hústermékek is, de a többiekhez viszonyítva kisebb mértékben.

A mezőgazdasági kibocsátás várhatóan Brazíliában növekszik majd a legnagyobb mértékben (40 százalékkal) a következő évtizedben. Oroszországban 26 százalék, Ukrajnában 29 százalék, Kínában 26 százalék, Indiában 21 százalék körüli lesz a növekedés. Ezzel szemben az Európa Unióban mindössze 4 százalékos termelésbővülés várható.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat