Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A húsfogyasztás döntő szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában

2024. június 21., 08:57

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra keresi a választ, tudunk-e jól élni hús és állati eredetű termékek nélkül?

Tudunk-e jól élni hús és állati eredetű termékek nélkül? Ez az a kérdés, amelyet nem gyakran tesznek fel, amikor a fenntartható élelmiszer-termeléssel összefüggésben az étrendi változtatásokról tárgyalnak.

Georgia Ede táplálkozási és anyagcsere-pszichiátriára szakosodott amerikai orvos elmagyarázza, miért elengedhetetlen a húsfogyasztás a mentális egészség fenntartásához, valamint a depresszió és a szorongás kockázatának csökkentéséhez. Sok éven át a Harvard Egyetemen tanulmányozta az étkezésünk és a mentális, valamint fizikális egészségünk közötti kapcsolatot.

Georgia Ede „Change Your Diet, Change Your Mind” , azaz „Változtass az étrendeden, változtasd meg az elmédet" című könyvében bemutatja az összes legújabb tudományos bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a hús elhagyása hogyan károsíthatja a mentális egészséget, és hogy a vegán ételekből hiányoznak az agyunk idegingerület-átvivő anyagainak (neurotranszmittereknek) a megfelelő működéséhez szükséges tápanyagok.

Miért elengedhetetlen a hús a depresszió és a szorongás elkerüléséhez?

Csak a hús, a tenger gyümölcsei és a szárnyasok tartalmaznak minden szükséges tápanyagot megfelelő, a leginkább „biológiailag hozzáférhető” formában a növényi eredetű élelmiszerekben általában megtalálható, ugynevezett antitápanyagok és védekező toxinok nélkül. Az állati eredetű élelmiszerek biztosítják az élet első ezer napjában az emberi agy megfelelő fejlődéséhez, valamint az élet során pedig az emberi agy optimális működéséhez szükséges mikroelemek teljes készletét.

E kritikus tápanyagok némelyikéhez, mint például a vashoz, a cinkhez, a jódhoz és a kolinhoz (B8-vitamin) nehezebb hozzáférni növényi eredetű élelmiszerekből, míg mások, például a B12-vitamin és az omega-3 zsírsavak, a dokozahexaénsav (DHA - Megjegyzés: Mely egy olyan omega-3 zsírsav, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért külsődleges pótlása különösen fontos) és az eikozapentaénsav (EPA - Megjegyzés: Mely egy olyan telítetlen zsírsav, amelynek hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában) egyáltalán nem találhatók meg a növényi eredetű élelmiszerekben. A nem tejtermékekből származó állati eredetű élelmiszerek továbbá nem képesek veszélyesen magas szintre emelni a vércukorszintet és az inzulinszintet, amely hatások károsíthatják az agy anyagcseréjét és veszélyeztethetik az agy energiatermelését az életkor előrehaladtával.

A teljes cikk ide kattintva tekinthető meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat