Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

A járvány kihívások elé állítja a hazai szaktanácsadási rendszert is

2020. november 18., 10:03

A koronavírus-járvány az agrár-szaktanácsadást is kihívások elé állította, de ezekre sikerült megfelelő válaszokat találni – hangzott el a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság közelmúltbeli ülésén.

A koronavírus-járvány miatti kihívásokat a szaktanácsadók rugalmasan kezelték, a legtöbb esetben digitális megoldásokat alkalmaztak a tanácsadások során – jelentett ki Jakab István, a NATaB elnöke. A jövőben is jelentős szerep vár a szaktanácsadókra, mivel a Közös Agrárpolitika horizontális célkitűzése a modernizáció, ami tartalmazza a digitalizációt, az innovációt és a szaktanácsadást. A modernizáció az Agrártudás és innovációs rendszeren (AKIS) keresztül valósulhat meg.

Jelenleg 1079 fő szaktanácsadó és 54 szaktanácsadó szervezet szerepel a Szaktanácsadói Névjegyzékben. Képzésükről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mint Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) gondoskodik, ami négy pillérből áll, ezek az alapképzés, a kötelező képzés, a támogatott szaktanácsadás végzéséhez szükséges képzés és szakmai rendezvények akkreditációja. Az idei évben a pandémia miatt át kellett alakítani a rendszert, és lehetőség szerint online eszközökkel oldják meg a képzéseket. Az OSZK júniustól akkreditálja az online szakmai rendezvényeket, és a képzési napokat is digitális megoldásokkal váltja ki. A vizsgák a NAK e-learning rendszerének használatával történnek. A Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadást illetően elhangzott, hogy jelenleg 17 szaktanácsadó szervezet jogosult ilyen szolgáltatás nyújtására.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat