Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A jövő év elejétől drágulhatnak a sertéstermékek is

2010. október 29., 14:08

A jövő év első vagy második negyedévében sertéshúsár-emelés jöhet a hazai piacon- állítják az ágazati szakmai szervezetek képviselői. A várható húsipari árnövelést a dráguló takarmány, a termelői-feldolgozói költségek emelkedése és a szűkösebb alapanyag-kínálat okozhatja. Az év végéig ugyanakkor még nem kell drágulásra számítani, mert még kitart az olcsóbb takarmányon hizlalt kínálat.

A jövő év elején várható áremelkedést nem csak az táplálja majd, hogy drágul a takarmány, hanem az is, hogy a kereslet visszaesése mérsékelte a malacok árát, és a termelők kevesebb jószágot hizlalnak - vélte Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) elnöke. A kérdés csak az, hogy a termelők és a feldolgozók milyen mértékben tudják majd érvényesíteni az önköltség emelkedését - fűzte hozzá.

Az emelkedő takarmányárak ellenére is csökkent az élő sertések felvásárlási ára, és legföljebb 2011 elejétől számíthatnak a felvásárlási árak növekedésére a termelők - közölte Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A szakember tájékoztatása szerint az élő sertés átvételi ára kilónként 300-320 forint között mozog. Magyarországon az állattartók nem juthatnak termőföldhöz, így a takarmányt vagy megvásárolják, vagy haszonbérletben bérelt földön termelik meg, ami szintén költségnövelő tényező.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat