Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A kedvezőbb adatok nyomán új szakaszához érkezett az infláció elleni küzdelem

2024. január 16., 09:51

Új szakaszába lépett az infláció elleni küzdelem, miután decemberben a vártnál lényegesen alacsonyabb szintre csökkent a pénzromlás üteme Magyarországon.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza a legutóbb közzétett inflációs adatok alapján úgy véli, hogy a kormány elérte a 2023 végére kitűzött célját. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal nőttek 2022 azonos időszakához képest, novemberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. A belföldi pénzromlás üteme immár alacsonyabb, mint Csehországban, Lengyelországban vagy Romániában.

A közgazdász eredményesnek látja a kormányzati eszközöket, amelyekre azért volt szükség, mert a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az inflációt növelő kínálati költségsokkok ellen kevés eszköze volt. Az árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás, az árstop mellett egyéb tényezők is kedvezően hatnak a pénzromlás alakulására, ezért a következő hónapokban további mérséklődés várható. Számos élelmiszer még olcsóbb is lehet, a magyar háztartásoknak emellett az is kedvez, hogy az alacsonyabb infláció magasabb reálbér-emelkedést eredményez.

Suppan Gergely úgy véli, hogy az infláció elleni közdelem új szakaszában a kormány immár rátérhet a legfontosabb feladatára, a gazdasági növekedés helyreállítására.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat