Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

A kereskedők pontosítanák a magyar termék rendeletet

2011. március 15., 00:02

Továbbra sem lesz egyértelmű a vásárlók számára, mi nevezhető magyar eredetnek, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi vitára bocsátott, a magyar termék meghatározására irányuló rendelettervezete válik hatályossá, ezért azt pontosítani kellene - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A magyar termék meghatározásáról szóló VM-rendelet vitára bocsátott tervezetében nincs a vásárlók igényeinek és érdekeinek megfelelően elkülönítve a magyar eredet meghatározása, mivel a külföldi alapanyagból itthon készített termék továbbra is minősíthető magyar eredetűnek - állítja az OKSZ. A különbségtétel mindössze a legalább 95 százalékban hazai alapanyagból készített élelmiszerekre terjed ki, "100 százalékban magyar" minősítéssel. Az OKSZ szerint így a vásárlók továbbra sem igazodhatnak el a minősítések rendjében, hiszen ha azt olvassák egy termékjelölésen, hogy magyar eredetű, akkor a hazai alapanyag kínálatát várják el.

A vásárlók érdekében egyértelműen és érthetően el kell különíteni a megjelölésben a döntő részben magyar alapanyagból származó és készített élelmiszerek jelölését - javasolja a szervezet. Élesen meg kell különböztetni a nagyobbrészt külföldi alapanyagból származó, itthon feldolgozott élelmiszereket az előbbiektől, hiszen a vásárlót a magyar eredet jelölésben kizárólag az érdekli, milyen alapanyagból készült a termék. Ebben az esetben legfeljebb a magyar előállításra, gyártásra utaló minősítés alkalmazható, és minden más, az alapanyag származását elfedő jelölés megtévesztő.

A szervezet ugyanakkor alapvetően egyetért a VM kezdeményezésével, hogy egységessé és egyértelművé kell tenni a magyar eredetű élelmiszerek önkéntes minősítési feltételeit. Az OKSZ támogatja azt az elvet is, hogy meg kell különböztetni a döntő részben magyar mezőgazdaságból származó élelmiszert a külföldiektől.

A kereskedők azt tapasztalják, hogy a vásárlók - az árak vizsgálata után - egyre gyakrabban mérlegelik az élelmiszerek és alapanyagaik eredetét. Az OKSZ ezért is tartja kulcskérdésnek az új minősítési rend hitelességét, hiszen a vásárló számára az őt érdeklő kérdésben a pontos tájékoztatás, a "szavahihetőség" döntő - fejtette ki közleményében a szövetség.

A szervezet közleménye kitér arra is, hogy az OKSZ felmérése szerint a nagy üzletláncok beszállítóinak túlnyomó része - átlagosan 80-85 százaléka - magyarországi székhelyű vállalkozás. Jelenleg a magyar termékek aránya az élelmiszerek értékesítésében - ágazati szinten - 70-75 százalék körül mozog.

A magyar termékkínálat vizsgálatánál figyelembe kell venni azt is, hogy a magyar élelmiszeripar nemzetközi szereplői (súlyuk az iparon belül 50 százalék körüli) számos alkalommal külföldi gyáregységeikben előállított és csomagolt készterméket szállítanak az áruházakba. Ezekben az esetekben a termék csomagolásán csak forgalmazóként tünteti fel magát a magyar ipar, miközben a határon túl állítja elő a terméket.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat